Ukrainas parlamentā izdomāts, kā atņemt pilsonību "bez tiesas un izmeklēšanas"

© Sputnik / StringerФлаг Украины на здании Верховной рады в Киеве
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas parlamenta deputāts ierosinājis atņemt valsts pilsonību tiem, kuri saņēmuši Krievijas pasi "pagaidu okupētajās" teritorijās.

RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Visiem Donbasa un Krima iedzīvotājiem, kuri saņēmuši Krievijas pases, esot automātiski jāatņem Ukrainas pilsonība, ierosinājis Augstākās radas deputāts Jurijs Bereza, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Visiem, kas atteikušies no Ukrainas pilsonības, pagrābuši Krievijas trikoloru, automātiski jāatņem Ukrainas pase bez tiesas, bez izmeklēšanas, bez nekā," – paziņoja "tautas kalps" intervijā izdevumam Obozrevatel.ua.

"Tiem nolūkiem nevajag tērēt mūsu tiesu laiku un darbu," – piezīmēja Bereza.

Krima - Sputnik Latvija
Spokainā pussala: Krima pazudusi no Ukrainas kartes

Ar tiem, kuri "uz laiku okupētajās" teritorijās saņēmuši KF pasi "apzināti, taču slepus", pēc deputāta domām, vajadzētu nodarboties nacionālajiem specdienestiem, un "atbilstoši (izmeklēšanas – red.) rezultātiem tāpat automātiski atņemt Ukrainas pilsonību".

Krima kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā pussalas teritorijā organizētā referenduma, kurā 96,77% Krimas Republikas vēlētāju un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju pauda atbalstu reģiona iekļaušanai KF sastāvā. Krimas valdība organizēja referendumu pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Neskatoties uz Kremļa atkārtotajiem apliecinājumiem, ka Krimas jautājums ir slēgts uz visiem laikiem, Ukraina joprojām uzskata, ka Krima ir tās okupētā teritorija, savukārt Latvijas valdība vispusēji atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Aktīvs prokrieviskais noskaņojums Donbasā pieauga 2014. gada pavasarī, kad pēc valsts apvērsuma Kijevā Luganskas un Doņeckas apgabalu iedzīvotāji referendum atbalstīja neatkarības pasludināšanu. Pēc tam Kijeva nosūtīja uz reģionu karaspēkus – sāka "antiteroristisku operāciju" (ATO). 2018. gada aprīlī Ukrainas prezidents Petro Porošenko ar dekrētu ATO vietā ieviesa "Ukrainas Apvienoto spēku operāciju". Tādējādi viņš miera laikā legalizēja nacionālo bruņoto spēku izmantošanu reģionālajā konfliktā.

Ziņu lente
0