Viedoklis

Bezjēdzīga nodarbe. ASV piespiedušas NATO pieņemt dokumentu pirms samita

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе
Президент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Beidzot noskaidrojies, kāpēc eiropieši Briselē tik vienaldzīgi palaida gar ausīm Trampa uzbrukumus, pat viņa frāzes par 4% IKP aizsardzībai agrāko 2% vietā. Viņi zināja, ka viss ir nokārtots un Tramps runā tukšu.

Nav zināms, vai kādā totalizatorā tiek noslēgtas derības uz NATO samitiem. Taču, ja bukmeikeriem līdz šim bija kaut mazākā sportiskā interese, tagad tā, visticamāk, pazudīs pavisam. Galu galā, kā var pieņemt derības par teātra izrādes iznākumu? Arī Briselē 11.-12. jūlijā, kā noskaidroja amerikāņu prese, sabiedrotie tikai izlikās, ka piedalās diskusijās, raksta radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans. Viss bija izlemts iepriekš. Futbolā tādas lietas mēdz dēvēt par "sarunātām" – komandas laukumā tēlo spēli, lai arī par rezultātu ir vienojušies iepriekš. Attapīgs līdzjutējs parasti tādu haltūru saskata uzreiz, un tās dalībnieku reputācija ir sabojāta uz ilgu laiku.

Arī samits Briselē noticis aptuveni tāpat. Alianses valstu līderu rezultāta komunikē bija sastādīts iepriekš – ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Boltons "pierunāja" partnerus nekārdināt likteni un iepriekš sagatavot "improvizācijas", lai viss noritētu kā pa notīm, bez kļūmēm un minora akordiem. Šajā lietā viņu atbalstīja arī valsts sekretārs Pompeo un Pentagona vadītājs Metiss, jo augstie varasvīri pārlieku baidījās, ka Tramps varētu visu acu priekšā pateikt kaut ko tādu, ko pat viņi nevar paredzēt. Tāpēc viņi piespieda sabiedrotos visu noformēt jau iepriekš, lai nenotiktu nekas ārkārtējs.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tēloja līdzi amerikāņiem. It kā kaut reizi būtu bijis citādi. Viņš norādīja visiem pārējiem, ka valstu vadītāju parastie strīdi par deklarāciju ir jāpārtrauc. Domāts – darīts: deklarācija tika noformēta dažas dienas pirms samita. Tagad ir skaidrs, kāpēc eiropieši Briselē tik vienaldzīgi palaida gar ausīm Trampa uzbrukumus, pat viņa frāzes par 4% IKP aizsardzībai agrāko 2% vietā. Viņi zināja, ka viss ir nokārtots un Tramps runā tukšu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV vadītāsu Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Putins piedāvājis Trampam atbruņošanās iniciatīvas

Lai nu tā būtu. Taču pat "sarunātās spēlēs" dažkārt gadās kāds spēlētājs, ko aizmirsuši pabrīdināt vai kam nospļauties par visiem līgumiem, un viņš spēlē pa savam. Tiesa, vēl gan nav skaidrs, vai pats Boltons ar kolēģiem izlīda pa priekšu "tētukam", vai tomēr saskaņoja savu rīcību ar viņu? Sak, pabiedēsim visus ar to, ka jūs neesat prognozējams, un visi paklausīgi parakstīsies, lai tikai neļautu jums vēlreiz demonstrēt "raksturu". Tāpat kā toreiz, "Lielā septītnieka" tikšanās laikā Kvebekā. Toreiz taču Tramps atsauca savu parakstu.

Toties Briselē viss bija kārtībā: tikšanās noslēdzās visiem par lielu gandarījumu. Tiesa, neviens vairs neatceras, ar ko īsti beidzās. Vismaz bez skandāliem. Tiesa, stāsts gan nemaina NATO būtību. Arī agrāk mēs zinājām, ka alianses samiti ir bezjēdzīga nodarbe. Gluži kā pati alianse. Protams, viņi var iebilst. Nu labi, nu parakstīja gala dokumentu pirms paša pasākuma. Agrāk vai vēlāk, kāda starpība. To lai viņi pastāsta dāmai, kuras kavalieris gultā ticis galā ar saviem darbiem, pat nesācis. It kā jau nekā kopīga nav. Tomēr arī NATO puišiem prātā ir tikai viens – galvenais, lai labi būtu viņiem.

Ziņu lente
0