Žurnālists Grems Filipss aizturēts pie Gruzijas vēstniecības Lielbritānijā

© Sputnik / Владислав Сергиенко / Pāriet pie mediju bankasŽurnālists Grems Filipss
Žurnālists Grems Filipss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gruzijas diplomātiskās pārstāvniecības vadītāja Tamāra Beručašvili pastāstīja, ka Filipss apmeklējis izstādi, ko vēstniecība organizēja par godu "piecu dienu kara" gadadienai.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Londonas varasiestāžu pārstāvji aizturējuši pazīstamo britu žurnālistu Gremu Filipsu pie Gruzijas vēstniecības ēkas, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. Gruzijas diplomātiskās pārstāvniecības vadītāja Tamāra Beručašvili pastāstīja, ka Filipss apmeklējis izstādi, ko vēstniecība organizēja par godu 2008. gada "piecu dienu kara" desmitajai gadskārtai. Viņa apgalvoja, ka Filipss izkliedzis Gruzijai un NATO naidīgus lozungus.

"Diplomātiskā policija, kas tika izsaukta notikuma vietā, rīkojās operatīvi un aizturēja Gremu Filipsu," — paziņoja gruzīnu diplomāte.

Nenosaucot žurnālista vārdu, informāciju par incidentu apstiprināja arī Gruzijas Ārlietu ministrija.

"Viņš bez atļaujas uzņēma izstādi, skaļi skandēja pret NATO vērstus lozungus un pārmeta Gruzijai nepatiesas informācijas sniegšanu britu auditorijai," — uzsvēra Gruzijas Ārlietu ministrija.

Задержание британского журналиста Грэма Филлипса на шествии 16 марта в Риге - Sputnik Latvija
Britu žurnālists Greiems Filipss no jauna Latvijā

Iepriekš Lielbritānijas pilsonis Grems Filipss bija telekanāla RT ārštata korespondents Ukrainā. Viņš kļuva slavens 2014. gadā, pateicoties savām objektīvajām reportāžām no karadarbības vietas Donbasā. Ukrainas Drošības dienesta darbinieki divas reizes aizturēja Filipsu sakarā ar viņa profesionālo darbību.

Grems Filipss ir pazīstams arī Baltijas valstīs. 2016. gada 16. martā žurnālists ieradās Rīgā, lai atspoguļotu SS leģiona latviešu veterānu ikgadējo gājienu.

Preses pārstāvja oranžajā vestē ģērbtais Filipss pasākuma dalībniekiem skaļi uzdeva jautājumu "Kāpēc jūs slavējat fašismu?", taču viņu ignorēja un atteicās sarunāties ar viņu krievu valodā.

Vietējās policijas darbinieki uzskatīja viņa rīcību par sabiedriskās kārtības pārkāpumu un aizturēja viņu. Formālais aizturēšanas iemesls — "nepakļaušanās policijai". Nākamajā dienā Grems Filipss tika izsūtīts no valsts. Uz trim gadiem viņam liegta iespēja apmeklēt Latviju.    

Ziņu lente
0