NATO kaujas raķete Igaunijā varēja notriekt airBaltic lidmašīnu

© Sputnik / Sergey MelkonovAirbus A220-300 Airbaltic
Airbus A220-300  Airbaltic - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviokompānijas airBaltic reisa Rīga-Tallina pasažieriem 7. augustā ļoti paveicās: NATO raķete nenotrieca viņu lidmašīnu.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Aviokompānija airBaltic ir sašutusi par incidentu ar kaujas raķetes startu Igaunijā — tās ceļā varēja būt pasažieru lidmašīna Rīga-Tallina, vēsta pārraide LNT Ziņas.

7. augustā Spānijas GKS iznīcinātājs nejauši palaida "gaiss-gaiss" klases kaujas raķeti AIM-120 AMRAAM, atrodoties virs Igaunijas dienvidu daļas. Raķetes lidojuma trajektorija, atrašanās vieta un stāvoklis tiek precizēti, bruņotie spēki turpina meklēt raķeti. Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass apspriedis situāciju ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu un lūdza aliansi nopietnāk izturēties pret šo gadījumu un noskaidrot visas incidenta nianses.

Iznīcinātājs Eurofighter Typhoon. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spāņu iznīcinātājs nejauši palaidis kaujas raķeti virs Igaunijas

Aviokompānija airBaltic informēja, ka 7. augustā pasažieru lidmašīna pl. 15:30 devusies no starptautiskās lidostas Rīga uz Tallinu, bet 14 minūtes vēlāk Igaunijas dienvidrietumos tika palaista kaujas raķete. Šajā laikā airBaltic lidmašīna turpināja lidojumu uz Tallinu, kur sekmīgi piezemējās. Informāciju par incidentu aviokompānija saņēma daudz vēlāk: Igaunijas Aviācijas satiksmes dienests par nejaušo raķetes palaišanu tika informēts pl. 18:03 pa elektronisko pastu.

airBaltic operatīvās vadības centra dienesta vadītājs Edgars Āboliņš pastāstīja, ka informācija patiešām saņemta daudz vēlāk pēc paša notikuma. Viņaprāt, šāda prakse nav pareiza, jo raķetes ceļā varēja gadīties jebkas.

Jautāts, vai neuzskata par laimīgu nejaušību to, ka raķete lidojusi citā virzienā, nevis uz airBaltic reisa pusi, Āboliņš atbildēja, ka visu laiku griboties domāt pozitīvi.    

Ziņu lente
0