Londona bloķē Krievijas diplomātiskā korpusa sastāva atjaunošanu

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasLielbritānijas karogs
Lielbritānijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā joprojām valda vēlme samazināt Apvienotajā Karalistē strādājošo Krievijas diplomātu skaitu.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Kopš 2018. gada sākuma Lielbritānijas varasiestādes faktiski liek šķēršļus Krievijas vēstniecības sastāva atjaunošanu, kavējot vīzu izsniegšanas procedūru, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Diplomātiskās misijas Londonā preses dienests pauda, ka Lielbritānijā joprojām valda vēlme samazināt Apvienotajā Karalistē strādājošo Krievijas diplomātu skaitu, un misijas darbinieku masveida izsūtīšana martā "Skripaļu lietas" dēļ tikai sarežģījusi smago situāciju Krievijas ārvalstu iestādēs šajā valstī.

Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ Владимира Путина - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība atbildēja uz ASV Valsts departamenta "Krimas deklarāciju"

"Vēl joprojām tiek izmantoti tādi instrumenti kā vīzu ierobežojumi, mākslīgi iekavētā vīzu noformēšana jaunajiem darbiniekiem, kam jau noformēti ilgstoši komandējumi, Krievijas ārvalstu iestāžu darbinieku vīzu pagarināšana uz laiku līdz trim mēnešiem, paturot viņu pases," — intervijā aģentūrai pastāstīja vēstniecības pārstāvis.

Diplomāts uzsvēra, ka Krievija vairākkārt ierosinājusi apspriest vīzu jautājumus ar mērķi nodrošināt diplomātisko misiju normālu darbību. "Diemžēl savstarpējas sadarbības princips Lielbritānijai, spriežot pēc visa, pastāv tikai ar mīnusa zīmi," — secināja diplomāts.

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada 4. martā Lielbritānijas pilsētā Solsberijā, kā apgalvo britu varasiestādes, saindēts Krievijas izlūkdienesta bijušais virsnieks, britu izlūkošanas aģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija, kā rezultātā izcēlās liels starptautisks skandāls.

Londona uzskata, ka par Skripaļu saindēšanu ar vielu A234 (rietumvalstu versijā — "Novičok") vainojama Krievija, taču Maskava to kategoriski noliedz. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs maijā paziņoja, ka "Skripaļu lieta" sabrūk acu priekšā, jo nav nekādu pierādījumu, kuri apliecinātu Krievijas vainu.

Situācija Eimsberijas pilsētā - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Lielbritānijā kritizē saindēšanas izmeklēšanu Eimsberijā

Tāpat Krievijas ĀM pieķēra melos Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju.

Piemēram, viņa apgalvoja, ka "Skripaļu lietā" izmantotā inde izgatavota Krievijā. Taču Portondaunas laboratorija to noliedza. Maija vidū bijušais Krievijas izlūks pameta slimnīcu, viņa meita tika izrakstīta mēnesi agrāk. Jūlija paziņoja, ka atgriezīsies Krievijā.

Aizbildinoties ar "Skripaļu lietu", Lielbritānija, ASV un to sabiedrotie izvērsa darbības pret Krieviju — no jaunām ekonomiskām un finansiālām sankcijām līdz Krievijas diplomātu izsūtīšanai. Kopumā tika izraidīti vairāk nekā 140 Krievijas ĀM pārstāvji. Krievijas atbilde bija simetriska.    

Ziņu lente
0