Latvijā izbeigušies medikamenti tuberkulozes ārstēšanai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts bez maksas piešķir zāles tuberkulozes slimniekiem, taču piegādātājs vairākus mēnešus nav spējis nodrošināt medikamentus, un tagad tie beigušies.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Latvijā jau vismaz divas nedēļas nav pieejami bezmaksas medikamenti zāļu rezistentas tuberkulozes ārstēšanai, un pacienti spiesti tos iegādāties uz sava rēķina, vēsta LTV7 programma "Šovakar" LTV7.

Septiņus gadus vecas ar tuberkulozi slimas meitenes māte pastāstīja, ka slimnīcā nav pieejams "Lamprene", un viņa bijusi spiesta iegādāties zāles par pilnu cenu — 294 eiro par diviem iepakojumiem, lai nepieļautu bīstamu pārtraukumu meitas slimības ārstēšanā.

HIV pārbaude. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija uz HIV epidēmijas sliekšņa: neārstējas gandrīz divas trešdaļas inficēto

Medikamenti tuberkulozes ārstēšanai Latvijā tiek iepirkti un izsniegti pacientiem ar stacionāru un tuberkulozes centru starpniecību, tāpēc kompensējamo medikamentu sarakstā to nav, paskaidroja Nacionālais veselības dienests (NVD), un situācija, kurā cilvēks pats iegādājas medikamentus aptiekā, nav pieļaujama.

Slimnīca vaino piegādātāju, kurš nav savlaicīgi piegādājis zāles.

Līga Kukša, Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas Multirezistentas tuberkulozes nodaļas vadītāja paskaidroja, ka noritējušas pārrunas ar konkrētu farmaceitisko kompāniju, kas informējusi: medikamenti tikšot piegādāti.

Medikamentu rezerves bija pietiekamas, slimnīca nesteidza lauzt līgumu un meklēt citu piegādātāju, taču brīdī, kad piegādātājs paziņoja, ka nevar piegādāt zāles laikus, rezerves izbeidzās.

Piegādātājs, uzņēmums Jelgavfarm, ziņoja, ka jau pirmdien medikamenti nonāks slimnīcā, un noliedza savu vainu par notikušo.

Pacients MRT procedūras laikā - Sputnik Latvija
Valdība noteica medicīnas pakalpojumu pilnā groza "cenu"
Uģis Eglītis, uzņēmuma komercdirektors skaidroja, ka ražotājam neesot bijis vajadzīgo medikamentu, turklāt zāles vestas no Šveices. Tā nav Eiropas Savienības valsts, tāpēc  radušās grūtības ar dokumentu noformēšanu.

Piegādes aizkavēšanās dēļ stājušās spēkā soda sankcijas, taču līgums ar uzņēmumu nav lauzts. Veselības ministrija solīja izmeklēt situāciju, lai tā nākotnē neatkārtotos, taču naudu par zālēm, kas nopirktas uz sava rēķina, atgūt neizdosies.

Latvija ieņem trešo vietu starp ES valstīm tuberkulozes slimnieku nāves gadījumu ziņā — 47 letāli iznākumi uz miljonu iedzīvotāju. Vidēji ES šis rādītājs sastāda aptuveni 9 nāves gadījumus uz miljonu cilvēku. No tuberkulozes Latvijā cieš četrkārt vairāk HIV slimnieku nekā vidēji Eiropas Savienībā.    

Ziņu lente
0