Krievijas vēstniecība: ASV noteikušas "drakoniskas" sankcijas pret KF

© REUTERS / James Lawler DugganKrievijas vēstniecība ASV
Krievijas vēstniecība ASV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV administrācija pasludinājusi jaunu sankciju ieviešanu pret Krieviju sakarā ar to, ka KF it kā esot izmantojusi ķīmiskos ieročus Lielbritānijas pilsētā Solsberijā.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Krievijas vēstniecība ASV sniegusi komentārus sakarā ar Savienoto Valstu lēmumu ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju.

"8. augustā mūsu padomniekam-vēstniekam Valsts departamentā tika sniegta informācija par jaunām "drakoniskām" sankcijām ar izdomātu ieganstu — "Krievijas Federācijas valdības lēmumu izmantot" nervu paralizējošo vielu "Novičok" pret Lielbritānijas pilsoni Sergeju Skripaļu un viņa meitu. Kā jau parasti, nekādi fakti vai pierādījumi nav izskanējuši," — vēstniecība publicēja komentāru sociālajos tīklos.

Paziņojumā artzīmēts, ka "ASV atteikusies sniegt paskaidrojumus uz precizējošajiem jautājumiem, atsaucoties uz konfidencialitāti".

ASV administrācija informēja, ka pret Krieviju tiek vērstas jaunas sankcijas sakarā ar to, ka KF it kā esot izmantojusi ķīmiskos ieročus Lielbritānijas pilsētā Solsberijā. Sankciju pamatā pielietots ASV likums par ķīmisko un bioloģisko ieroču kontroli, kas izmantots 2018. gadā, kad ASV noteica sankcijas pret Ziemeļkoreju par ķīmisko ieroču pielietošanu Kima Čenama, KTDR līdera Kima Čenuna brāļa, slepkavībā, kā arī pret Sīriju 2013. gadā.

Ежегодная большая пресс-конференция президента РФ Владимира Путина - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība atbildēja uz ASV Valsts departamenta "Krimas deklarāciju"

Domājams, ka ierobežojošos pasākumus veidos divas paketes, pirmā, kas stāsies spēkā pēc 15 dienām, paredz dubultas nozīmes preču piegādes aizliegumu Krievijai. Otrā viļņa ierobežojošie pasākumi, kas, iespējams, tiks ieviesti pēc 90 dienām, paredz diplomātisko attiecību līmeņa iespējamo samazināšanos, aizliegumu izpildīt reisus uz ASV Krievijas aviokompānijai "Aeroflot" un gandrīz pilnīgu amerikāņu eksporta pārtraukumu. Pie tam ASV informēja, ka ir gatavas atteikties no sankciju otrās paketes, ja Krievija garantēs atteikšanos no ķīmisko ieroču pielietošana un atļaus ANO novērotājiem organizēt pārbaudes "uz vietas".

Lielbritānijas varasiestādes apgalvo, ka 4. martā Solsberijas pilsētā saindēts Krievijas izlūkdienestu bijušais virsnieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija, kā rezultātā izcēlās liels starptautiskais skandāls. Londona uzskata, ka par Skripaļu saindēšanu ar vielu A234 vainojama Krievijas valsts, lai arī Maskava to kategoriski noliedz. ASV nostājās sabiedrotā pusē un pieņēma lēmumu izraidīt no valsts 60 Krievijas diplomātiskos darbiniekus.

Ziņu lente
0