Latvijā gaidāma laba ābolu un plūmju raža

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasĀboli
Āboli - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada sausuma dēļ tiek prognozēta slikta dārzeņu un graudaugu raža, taču augļu, tostarp, ābolu un plūmju, būs daudz.

RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Neskatoties uz sausumu, Latvijā gaidāma laba ābolu un plūmju raža, paziņoja Latvijas Radio ēterā Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvis Māris Narvils.

Viņš atzīmēja, ka ābeļu aizmešanās šogad bijusi daudz labāka, kas ļauj cerēt uz labu ražu. Iespējams, ka sausuma dēļ āboli nebūs ļoti lieli, taču to būs gana daudz.

Arī plūmju raža būs teicama, jo koku ziedēšanas laikā netika novērota salna.

Sausie laikapstākļi veicina kaitēkļu vairošanos, tādēļ nedrīkst piemirst par augļkoku apstrādāšanu.

Ziemai dārzeņu nepietiks

Pēc lauksaimniecības kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" vadītājas Edītes Strazdiņas sacītā, dārzeņu raža šajā sezonā gaidāma apmēram par trešdaļu mazāka, nekā parasti.

Kartupeļu ražas savākšana - Sputnik Latvija
Ar Latvijas dārzeņiem ziemai nepietiks

Par sliktās ražas rezultātu var kļūt tas, ka visai ziemai Latvijas produkcijas varētu nepietikt.

Pagaidām dārzeņu ražas pietiek, tādēļ līdz rudenim to sadārdzināšanās nav gaidāma. Taču nav zināms, kāda būs situācija nākamā gada janvārī un februārī.

Saskaņā ar provizoriskajiem datiem, cietuši 80% selerijas un puravu stādījumu. Apmēram 30% tiek vērtēti balto kāpostu, ziedkāpostu un citu kāpostu veidu zaudējumi. Tiek prognozēts biežu un burkānu trūkums.

Latvijas zemnieki prognozē, ka sausuma dēļ raudu raža šogad būs par 30% mazāka, nekā 2017. gadā. Graudaugu ražas novākšanu sāka par divām nedēļām agrāk — laukos strādā kombaini, zemnieki aktīvi nodod ražu.

Maz nokrišņu

Latvijā izkritušo nokrišņu daudzums ievērojami atpaliek no klimatiskās normas. Bez lietus žūst dārzi un lauki. Arī lopkopjiem nākas nokaut dzīvniekus, kurus nav ar ko barot. Jau ievērojami cietusi ogu un augļu raža.

Jūlijā 25 pašvaldības nosūtīja Zemkopības ministrijai iesniegumus ar lūgumu izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā.

Taču Krīzes vadības padome nolēma, ka nav nepieciešamības izsludināt ārkārtas stāvokli un veikt speciālus atbalsta pasākumus. Padomes locekļi izsludināja vispārējos dabas postījumus lauksaimniecībā, kam jāļauj sniegt palīdzību zemniekiem atbilstoši katrai konkrētai situācijai.    

Ziņu lente
0