Igaunijas tirdzniecības tīklu lēmums sekmējis plastmasas maisu skaita samazināšanos

© Sputnik / Sergey MelkonovВо всем мире идет кампания об отказе от пластиковых пакетов и переходе на экологичные материалы
Во всем мире идет кампания об отказе от пластиковых пакетов и переходе на экологичные материалы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš jaunā noteikuma ieviešanas brīža daudzi valsts lielveikali pasūta par 20% mazāk plastmasas maisu, nekā iepriekš.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Lielo Igaunijas tirdzniecības tīklu lēmums pārstāt piedāvāt klientiem bezmaksas plastmasas maisiņus pie kasēm novedis pie to patēriņa skaita būtiskas samazināšanās, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Rimi veikalu tīkla pārstāvi Katrīnu Batsu. Pēc viņas sacītā, kopš jaunā noteikuma ieviešanas brīža daudzi valsts lielveikali pasūta par 20% mazāk plastmasas maisu, nekā iepriekš.

Покупки - Sputnik Latvija
No nākamā gada veikalos pazudīs bezmaksas plastmasas maisiņi

Par plastmasas maisu patēriņa samazināšanos paziņojuši arī citi valsts tirdzniecības tīkli. Selver tīklā tas samazinājies par 25%, taču skaitļu krišanos tur paskaidroja ar to, ka šis tīkls aktīvi piedāvā papīra ekopaketes, kas ir lētākas par lielajām plastmasas paketēm. Maxima veikalos pircēji sākuši ņemt plānos plastmasas maisus par 24%, savukārt lielos plastmasas maisus par 9% mazāk.

Tiek ziņots, ka Eiropas Savienības valstīs ik gadu tiek patērēti 100 miljardi plastmasas maisu, apmēram 195 maisi uz vienu iedzīvotāju. Igaunijā šis rādītājs sastāda ap 200 maisiem uz cilvēku.

Šī gada 28. maijā Eiropas Komisija prezentēja plastmasas atkritumu apkarošanas pasākumu kopumu, starp piedāvātiem risinājumiem ir vienreizējo plastmasas trauku un ēšanas piederumu ražošanas un pārdošanas aizliegums Eiropas Savienības teritorijā.

Plastmasas atkritumi - Sputnik Latvija
Eirokomisija gatavojas aizliegt vienreizējos plastmasas traukus

Turklāt plānots ierobežot ēdiena plastmasas iepakojumu izmantošanu, ko pārdod uzkodu un ātrās ēdināšanas restorāni.

Pēc eirokomisāra budžeta jautājumos Gintera Otingera sacītā tāpat tiek piedāvāts iekasēt no ES dalībvalstīm noteiktu summu par katru plastmasas atkritumu kilogramu, kas neder pārstrādei un atkārtotai izmantošanai. Ņemot vērā Eiropas Komisijas daudzu gadu finanšu plānojumu, šāda nodeva varētu sastādīt 80 centus par vienu kilogramu, kuri nonāks Eiropas kopējā budžetā, paskaidroja Otingers. Pēc viņa domām, šis solis palīdzētu samazināt plastmasas atkritumu apjomu.

Ziņu lente
0