Kijeva gatavojas aizliegt vizīti valstī Ungārijas ministram

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasЗдание МИДа Украины
Здание МИДа Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans nodibināja pilnvarotā ministra amatu, kas atbildīgs par Aizkarpatu apgabala attīstību un bērnudārzu attīstības programmu Karpatu baseinā, jo "pilnvarotā kompetences sfērā iekļauta daļa Ukrainas suverēnās teritorijas".

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Ungārijas ministram Aizkarpatu apgabala lietās Ištvanam Grežam, iespējams, tiks aizliegts ierasties Ukrainā, ka Kijeva nesaņems skaidrojumus no Ungārijas par viņa amatu, izdevumam "Evropeiskaja pravda" paskaidroja Ukrainas ārlietu ministra vietnieks Vasīlijs Bondars.

Iepriekš Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans nodibināja pilnvarotā ministra amatu, kas atbildīgs par Aizkarpatu apgabala attīstību un bērnudārzu attīstības programmu Karpatu baseinā. Mediji ziņoja, ka šajā amatā iecelts Ištvans Greža. Ukrainas ĀM iesniedza Ungārijai protesta notu ar prasību sniegt oficiālu skaidrojumu sakarā ar lēmumu izveidot šādu amatu.

"Ja nebūs reakcijas, uz kuru ceram, ja nebūs izsmeļoša skaidrojuma un netiks grozīts nosaukums, Ukraina būs spiesta reaģēt stingri, neizslēdzot iespēju liegt iebraukšanu. Protams, mēs gan to nevēlētos," – skaidroja Bondars.

Viņš atzīmēja, ka Ungārijas iejaukšanās Ukrainas iekšējās lietās ir nepieņemama. "Mēs veiksim visus diplomātiskās ietekmes pasākumus. Taču vispirms mēs gaidām Ukrainas reakciju, pieņemamus paskaidrojumus un grozījumus," – uzsvēra Bondars.

Šī gada februārī Ungārijas Ārlietu un tirdzniecības ministrija aicināja ievest EDSO novērotājus Aizkarpatu apgabalā, ņemot vērā uzbrukumu partijas "Aizkarpatu ungāru kultūras biedrība" mītnei Užgorodas pilsētā. Taču Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins atzīmēja, ka Budapešta ar saviem Kijevai adresētajiem paziņojumiem "pietuvojusies sarkanajai līnijai".

Премьер-министр Венгрии Виктор Орбан - Sputnik Latvija
Politika
Ungārija aicina NATO pārskatīt Ukrainas atbalstu

Februāra beigās Aizkarpatu ungāru savienības ofisā Užgorodā izcēlās ugunsgrēks, cietušo nebija. Pie tam mēneša sākumā nezināmas personas jau centās aizdedzināt ēku – tajā tika iemesta pudele ar degmaisījumu.

Spriedze Ukrainas un Ungārijas attiecībās izveidojās jautājumā par Ukrainā pieņemto izglītības likumu, kas būtiski samazina iespējas iegūt izglītību mazākumtautību valodās. 2017. gada septembrī Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja minēto izglītības likumu. Tas stājās spēkā 28. septembrī un tiks ieviests pakāpeniski līdz 2020. gadam.

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto paziņoja, ka izglītības likuma dēļ Budapešta ierosinās pārskatīt Ukrainas un ES asociācijas līgumu. Konfliktsituācijas noregulēšanai Ukraina vērsās Venēcijas komisijā. Cita starpā tā ieteica veidot tiešu dialogu ar mazākumtautību pārstāvjiem jautājumā par izglītības valodas normu ieviešanu.

Ziņu lente
0