Lietuvā pieprasīts grozīt valsts valodas eksāmenu ārzemniekiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālās izmeklēšanas dienests izanalizējis lietuviešu valodas eksāmena kārtību ārvalstniekiem, kuri vēlas saņemt uzturēšanās atļauju, un paudis savu neapmierinātību.

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Korupcijas apkarošanas speciālisti no Speciālās izmeklēšanas dienesta (STT) novērtējuši, kā valstī tiek organizēts lietuviešu valodas un Konstitūcijas zināšanu eksāmens ārvalstniekiem, kuri vēlas saņemt Lietuvas pilsonību vai uzturēšanās atļauju, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz STT preses dienestu.

Analīzes gaitā atzīmēts, ka patlaban nav saprotams, kam jāstrādā ārvalstnieku zināšanu vērtēšanas komisijā. Lai izvairītos no korupcijas, STT ierosināja noteikt precīzus reputācijas kritērijus komisijas locekļiem, kā arī ieviest rotāciju, lai viens cilvēks nevarētu divas reizes pēc kārtas pieņemt eksāmenu.

Сдача экзаменов в центре тестирования мигрантов - Sputnik Latvija
Krievijā 2 miljoni migrantu nokārtojuši krievu valodas un vēstures eksāmenu

Tāpat STT speciālisti ierosinājuši izvērtēt jautājumu par migrācijas iestāžu darbinieku iespēju paplašināšanu, dodot viņiem iespēju pašiem noteikt ārvalstnieku iesniegto dokumentu likumību, kas apstiprina Lietuvas Republikas valsts valodas un Konstitūcijas zināšanas.

Iepriekš STT jau pievērsa uzmanību korupcijas pazīmēm uzturēšanās atļauju izsniegšanas procesā ārvalstniekiem Lietuvā. 2013. gadā korupcijas riska analīze tika veikta Iekšlietu ministrijas Migrācijas departamentā. Patlaban notiek pirmstiesas izmeklēšana par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem korupcijas jomā, kas ļāvuši ārvalstniekiem nelikumīgi legalizēt savu klātieni Lietuvā.

Kopš 2014. gada STT izmeklētajās lietās 11 cilvēki apsūdzēti par nelikumīga atbalsta sniegšanu, izsniedzot ārvalstniekiem pagaidu uzturēšanās atļaujas Lietuvā.

Ziņu lente
0