Latvijas IeM noliedz baumas par baltkrievu helikoptera spiegošanu

© Фото МЧС БеларусиВертолет МЧС Беларуси вылетел для тушения пожара в Талсинском крае
Вертолет МЧС Беларуси вылетел для тушения пожара в Талсинском крае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Iekšlietu ministrija noliedz, ka Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrijas helikoptera ekipāža, kas piedalījās ugunsgrēka dzēšanā Talsu novadā, pildījusi kādus citus, ar palīdzības sniegšanu nesaistītus uzdevumus.

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Baltkrievijas Ārkārtas situāciju ministrijas helikoptera ekipāža, kas piedalījās ugunsgrēka dzēšanā Talsu novadā, tiek turēta aizdomās par spiegošanu. Latvijas Iekšlietu ministrija kategoriski noliedz šo versiju, raksta avīze Latvijas Avīze.

Baltkrievijas ĀSM helikopters Mi-8 gandrīz nedēļu uzturējās Latvijā un palīdzēja cīnīties pret ugunsgrēku kūdras purvā Talsu novadā. Taču vēlāk avīzes "Segodņa" anonīmie eksperti izteikuši versiju, ka Baltkrievijas helikoptera ekipāža, iespējams, nodarbojusies ar spiegošanu. Izdevums atgādināja, ka Baltkrievija nav ES dalībvalsts, uz to nav attiecināmas ES prasības, turklāt norādīja uz Krievijas un Baltkrievijas ciešajiem sakariem un kopīgajām mācībām "Rietumi 2017".

"Ministrija kategoriski norobežojas no jebkādām spekulācijām par to, ka starptautiskās sadarbības laikā īstenotā Baltkrievijas palīdzība kalpojusi citiem mērķiem," — uzsvēra Iekšlietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciālists Māris Zariņš, komentējot jaunās baumas.

Viņš norādīja, ka 2002. gadā starp Latviju un Baltkrieviju noslēgta starpvaldību vienošanās par sadarbību katastrofu, dabas stihiju un citu ārkārtējo situāciju novēršanā.

Lietuvas un Latvijas armijas helikopteri, kas piedalās ugunsgrēka dzēšanā Talsu novadā - Sputnik Latvija
Ugunsgrēks Talsu novadā: starptautiskā palīdzība lūgta ar novēlošanos

Viņš piebilda: "Helikopters bāzējās Talsu lidlaukā, tā maršruts tika stingri kontrolēts gan glābšanas darbu kontekstā, norādot precīzas koordinātas dzēšanas darbu maršrutos, gan no CAA puses, kas kontrolē gaisa telpu."

Ugunsgrēks Talsu novadā izcēlās 17. jūlijā, tā dzēšanā tika iesaistīti Latvijas un Lietuvas armijas helikopteri. Saviem spēkiem glābēji netika galā, un tika pieņemts lēmums izsūtīt palīdzības lūgumu Eiropas Savienībā. Izrādījās, ka ES valstu rīcībā ir tikai viens brīvs helikopters, tāpēc Latvija lūdza Baltkrievijas palīdzību. Kaimiņvalsts atsūtīja ĀSM helikopteri Mi-8.

Ziņu lente
0