ASV senatori pastāstīja Latvijai par savu atbalstu NATO

© Pixabay / sarangibСенат США
Сенат США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Senāts no jauna attālinājies no prezidenta Donalda Trampa un nodemonstrējis savu atbalstu Eiropai un NATO.

RĪGA, 3. augusts — Sputnik. Trešdien ASV senator grupa no abām partijām tikās ar deviņu NATO valstu, tostarp arī Latvijas diplomātiem, lai pārliecinātu viņus par savu atbalstu aliansei, vēsta New York Times.

Šī tikšanās atspoguļo, kā Senāts, kurā vairākumu saņēmuši republikāņu partijas pārstāvi, attālinās no prezidenta Donalda Trampa un demonstrē atbalstu Eiropai – Tramps pēdējā laikā vairākkārt kritizējis NATO.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu - Sputnik Latvija
Krievijas aizsardzības ministrs paskaidroja, kāpēc Krievija nedod mieru NATO

ASV vecākais senators no Ilinoisas štata RIčards Durbins (Demokrātiskā partija), viens no pasākuma organizatoriem, pastāstīja, ka senatori vēlējās "apstiprināt savu uzticību NATO un valstu drošībai", ar kuru pārstāvjiem organizēta tikšanās. Durbins paziņoja, ka stundu ilgās tikšanās laikā Trampa vārds "netika pieminēts ne reizi", taču saglabāja neizteiktā faktora lomu.

"Visiem zināms, ka viņš ir liels spēlētājs. Un tikšanās mērķis bija uzveikt iespaidu, ko atstājušas dažas viņa teiktās lietas un rīcība, kas radīja jautājumus par NATO nākotni," – norādīja Durbins.

Tramps līdz šim vairākkārt apšaubījis NATO lietderību un kritizējis alianses locekļus par to, ka viņu finansiālais atbalsts organizācijai ir nepietiekams, kā arī sūdzējies, ka ASV pārāk daudz tērē Eiropas aizsardzībai.

"Mēs vēlamies, lai viņi zinātu, ka mēs atbalstām NATO un to pašu gaidām no viņiem," – teica senators no Alabamas Ričards Šelbijs (Republikāniskā partija), Senāta Asignējumu komitejas vadītājs.

Tikšanās dalībnieki pastāstīja, ka sarunā piedalījušies aptuveni 20 senatori, kā arī vēstnieki un citi pārstāvji no deviņām valstīm, tostarp Ukrainas, Latvijas, Polijas, Norvēģijas, Somijas un Melnkalnes, kas NATO pievienojusies pavisam nesen.

"Priecājos par iespēju apspriesties pie pusdienām ar senatoru Tomu Kotonu un citiem vēstniekiem no Eiropas valstīm. Spēcīga transatlantiskā partnerība ir globālo problēmu risinājuma atslēga," – Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis pavēstīja savā lapā Twitter.

"Pateicamies par senatoru atbalstu, divu partiju atbalstu un mūsu drošību," – pēc tikšanās uzsvēra Polijas vēstnieks ASV Petrs Vilčeks.

"ASV Kongress un prezidenta administrācija ir divas dažādas organizācijas. Tāpēc mēs gaidām viedokļa atbalstu gan no Kongresa, gan Baltā nama," – viņš piebilda.

Aizvadītajā mēnesī Senāts gandrīz vienbalsīgi nobalsoja par rezolūciju NATO atbalstam.

Ziņu lente
0