Bojāgājušie žurnālisti CĀR novirzījušies no maršruta par 23 kilometriem

© REUTERS/Maxim ShemetovCentrālāfrikas Republikā nogalinātie žurnālisti Džemals, Radčenko un Rastorgujevs
Centrālāfrikas Republikā nogalinātie žurnālisti Džemals, Radčenko un Rastorgujevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Centrālāfrikas Republikas pārstāvji informēja, ka Krievijas žurnālistiem uzbrukuši desmit cilvēki, kuri sarunājušies arābu valodā.

RĪGA, 2. augusts — Sputnik. Centrālāfrikas Republikā (CĀR) bojāgājušie krievu žurnālisti novirzījušies no nospraustā maršruta, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Mihaila Hodorkovska "Izmeklēšanas pārvaldes centra" vadītājs Andrejs Koņahins.

Iepriekš CĀR tika atrasti miruši žurnālisti Orhans Džemals, Aleksandrs Rastorgujevs un Kirils Radčenko. Viņi strādāja republikā no Mihaila Hodorkovska "Izmeklēšanas pārvaldes centra". IPV pastāstīja, ka žurnālisti uzņēmuši dokumentālo filmu par dzīvi CĀR. Pēdējo reizi viņi sazinājušies ar kolēģiem svētdien.

Krievijas žurnālists Orhans Džemals - Sputnik Latvija
Centrālāfrikas Republikā gājuši bojā krievu žurnālisti

"Viņi novirzījās no nospraustā maršruta par 23 kilometriem," — precizēja Koņahins. Žurnālisti braucienā paņēmuši līdzi aptuveni 8,5 tūkstošus dolāru.

Koņahins pastāstīja arī par uzņemšanas grupas šofera "aizdomīgo" uzvedību. "Šoferi dabūjām no ANO misijas, viņš ir tur strādājošo franču žurnālistu datubāzēs, un mums šaubu nebija. Taču viņš izturējās dīvaini, risinot situāciju, tāpēc es puišiem teicu: "Viņš uzvedas dīvaini, izskatās kā slazds." Viņi attrauca: "Ne taču, it kā viss ir kārtībā." Nākamajā dienā viņi devās ceļā, pusceļā viņus nošāva, bet šoferis palika dzīvs. Negaidīti," — pastāstīja Koņahins aģentūrai.

Iepriekš Centrālāfrikas Republikas pārstāvji informēja, ka Krievijas žurnālistiem uzbrukuši desmit cilvēki, kuri sarunājušies arābu valodā.

Kas noticis CĀR

Pirmie dati par to, ka Āfrikā atrasti trīs bojāgājušie ar preses kartēm (domājams, atbraucēji no Krievijas), tika saņemti 31. jūlijā aptuveni 17:30 pēc Maskavas laika.

Baltās ķiveres. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izraēla izvedusi no Sīrijas "Balto ķiveru" locekļus

Vēlāk par situāciju informēts avots paziņoja, ka bojāgājušajiem bija līdzi dažādu mediju darbinieku apliecības ar iztecējušiem derīguma termiņiem.

Ārlietu ministrija noskaidroja, ka žurnālistu vizīte bijusi noformēta kā tūrisma brauciens un pagaidām precīzi dati par viņu vizītes mērķi CĀR nav saņemti.

Nav noskaidrots arī, kāda iemesla dēļ noticis uzbrukums žurnālistiem. Viena no versijām liecina, ka tā, iespējams, bijusi aplaupīšana.

Situāciju kontrolē Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, ministrijas darbinieki dara visu iespējamo, lai noskaidrotu notikušā nianses.

ĀM sniegs atbalstu, lai bojāgājušo žurnālistu mirstīgās atliekas nonāktu dzimtenē.

Stāvoklis CĀR

Stāvoklis CĀR sasinājās 2013. gadā pēc prezidenta Fransuā Bozizes gāšanas, kurš atradās pie varas kopš 2003. gada.

Bozizi gāza islāmistiskā grupējuma "Seleka" kaujinieki, viņiem pretī stājās kristīgie formējumi "Antibalaka".

ANO dati liecina, ka konflikta laikā gandrīz miljons cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas, bojāļ gājuši vairāk nekā tūkstotis cilvēku.    

Ziņu lente
0