DP atbildējusi uz sūdzībām sakarā ar Sedlenieka izteicieniem par krieviem

© Sputnik / Алексей ТихомировLatvijas Drošības policija
Latvijas Drošības policija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Drošības policija neatrada nozieguma sastāvu rakstnieka un žurnālista Didža Sedlenieka izteicienos, kuri Tīmeklī aizvainojuši krievus.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Latvijas Drošības policija atteicās uzsākt krimināllietu pret rakstnieku un žurnālistu Didzi Sedlenieku, kurš aizvainoja krievvalodīgos ar nicīgo izteicienu Tīmeklī. Te iedzīvotāji, kuri nosūtīja DP attiecīgas sūdzības sakarā ar nacionālā naida kurināšanu, sākuši saņemt vēstules ar atbildēm, vēsta Press.lv.

Atgādināsim, Sedlenieks diskusijas laikā Facebook nosauca Latvijā dzīvojošos krievus par dzīvniekiem.

Табличка на здании Латвийской Генеральной прокуратуры - Sputnik Latvija
Pietiek ciest ķengāšanos: Ģenerālprokuratūrā iesniegta sūdzība pret Sedlenieku

"Ar nicīgo vārdu "krievs" vai mazliet tolerantāko "krievvalodīgais" parasti apzīmē viszemākā intelekta homo sovetiqus neatkarīgi no tautības. Tā ir ģenētiska novirze no vispārcilvēciskajām vērtībām, tiem radījumiem nav nekādā vērtē nekas, pat cilvēka dzīvība. Skaidrs, ka lielākā daļa sabiedrības tādus nicina, ģenētiskai kļūdai vai slimībai nav nekāda sakara ar valodu, kādā dzīvnieks mēģina runāt," uzrakstīja Sedlenieks."

Izteiciens izraisīja asu reakciju krievvalodīgās mazākumtautības vidū, sašutuši Latvijas iedzīvotāji bija gatavi panākt atvainošanos ar Ģenerālprokuratūras palīdzību. Ļubova Ždanova 17. jūlija publicēja savā Facebook lapā savas sūdzības kopiju Ģenerālprokuratūrai un aicināja citus ar šādiem izteicieniem aizvainotos cilvēkus sekot viņas piemēram un vērsties tiesībsargājošās iestādēs.

Tāpat Ždanova pēc dažām dienām, 26. jūlijā, paziņoja, ka nosūtījusi vēstuli arī Latvijas Republikas prezidentam Raimondam Vējonim, kurā lūdz publiski paust savu viedokli sakarā ar Sedlenieka aizvainojošajiem izteicieniem, kā arī citiem krievvalodīgās mazākumtautības pārstāvju aizvainošanas gadījumiem.

Šķūnis - Sputnik Latvija
Gasparjans: kā "muļķa" krievi izveidoja no Baltijas valstīm PSRS skatlogu

"Mēs visi ceram, ka ģenerālprokurors un Drošības policija neatstās aizvainojošos izteicienus par krievu ģenētiskajām kļūdām nesodītas. Vēlos atgādināt, ka bijuši arī citi publiski aizvainojumi, kurus esmu norādījusi zemāk jums nosūtītajā vēstulē. Viss iepriekšminētais aizvaino mani personīgi un daudzus citus Latvijas iedzīvotājus. Es ticu, ka jums nav vienaldzīga jūsu pilsoņu dzīve un jūtas, un jūs paudīsiet savu viedokli publiski sakarā ar šo un pasargāsiet mūs no līdzīgiem aizvainojumiem turpmāk," uzrakstīja Ždanova savā Facebook lapā, papildinot sūdzības fotogrāfijas publikāciju.

Pēc divām nedēļām tie, kas uzrakstīja sūdzību tiesībsargājošajās iestādēs, sāka saņemt atbildes no Drošības policijas. DP neesot konstatējusi nozieguma sastāvu un atteikusi krimināllietas uzsākšanā pret Sedlenieku. Apstrīdēt lietas uzsākšanas atteikumu sūdzības iesniedzēji nevar, precizēts vēstulē.

Aizvainojošo paziņojumu par krieviem publicējušais Didzis Sedlenieks dzimis Rīgā, ir vairāku zinātniskās fantastikas literatūras darbu autors. Pēc izglītības ir žurnālists, iepriekš Sedlenieks strādājis iegūtajā profesijā, tostarp, izdevumā Latvijas Avīze. Sedleniekam ir 55 gadi.    

Ziņu lente
0