Latvija palielinās NATO karavīru skaitu tās teritorijā

© AP Photo / Georgy AbdaladzeВоеннослужащие на фоне эмблемы NATO
Военнослужащие на фоне эмблемы NATO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrijā sola, ka NATO karavīru skaits republikas teritorijā palielināsies.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Latvijā šodien dienē ap 1400 NATO karavīru, nākotnē viņu skaits palielināsies, paziņoja Aizsardzības ministrijā, vēsta tvnet.lv.

Mācībās Saber Strike - Sputnik Latvija
NATO karavīri iemācījušies aizsargāt Latviju

Lielāko karavīru ārzemju kontingenta daļu (1300 cilvēki) veido Kanādas vadītā starptautiskā kaujas grupa, kas bāzējas Ādažos. Šajā bataljonā rotācijas kārtībā dienē Kanādas, Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas karavīri. Bataljona bruņojumā ir dažādi militārie transporta līdzekļi, tostarp, bruņumašīnas un tanki. 

Lielvārdes militārajā aviācijas bāzē dislocēti 70 Amerikas karavīri un pieci Black Hawk helikopteri. Amerikāņu karavīri un tehnika ieradās Baltijas valstī Atlantic Resolve operācijas ietvaros. 

Kopš 2015. gada Rīgā ir dislocēta NATO spēku integrācijas apakšvienība. Šobrīd tajā ir pārstāvētas 12 NATO valstis: Beļģija, Kanāda, Dānija, Vācija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Spānija, Turcija, Lielbritānija, ASV un Latvija kā uzņemšanas valsts. Pusi no personīgā sastāva nodrošina Latvija, parējos 20 amatus – citas NATO valstis.

Baltijas valstis regulāri informē par "Krievijas draudu" palielināšanos reģionā. Saskaņā ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas lūgumu Ziemeļatlantijas alianse dislocējusi reģionā četrus daudznacionālos bataljonus — vairāk nekā četrus tūkstošus cilvēku. Militārās klātbūtnes paplašināšanu Austrumeiropā NATO aizbildina ar Krievijas "augošo agresiju".

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu - Sputnik Latvija
Krievijas aizsardzības ministrs paskaidroja, kāpēc Krievija nedod mieru NATO

Krievija ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka nav ieinteresēta vairot konfrontāciju ar NATO — ne Baltijas reģionā, ne jebkur citur, turklāt uzsvērusi, ka Krievija nekad neuzbruks nevienai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka NATO ir ļoti labi informēta par to, ka Maskava nevienam neplāno uzbrukt, taču izmanto ieganstu, lai dislocētu lielu skaitu tehnikas un spēku pie Krievijas robežām.

Savukārt Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu norādīja, ka NATO jau dislocējusi Baltijas valstīs un Polijā grupējumu uzbrukumam — 10 tūkstošus kareivju. Šī iemesla dēļ Krievija uzturēs savus bruņotos spēkus līmenī, kas garantē valsts un tās sabiedroto militāro drošību, uzsvēra ministrs.

Ziņu lente
0