Uzņēmumi Latvijā lielā skaitā pārtrauc darbību

© Sputnik / Робертс ВицупсЗаводские развалины
Заводские развалины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmumi bieži vien neiztur konkurenci savā starpā – klientu ir maz, viņu maksātspēja ir ierobežota.

RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. Šogad darbību pārtraukušo uzņēmumu skaits vairāk nekā par 50% pārsniedz jaundibinājumu skaitu, liecina Lursoft dati no Uzņēmumu reģistra. Viens no iemesliem – augsta konkurence patērētāju skaita samazināšanās apstākļos, vēsta avīze Dienas Bizness.

Šī gada nepilnu septiņu mēnešu laikā likvidēti 12 309 uzņēmumi, bet reģistrēti tikai 6127. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem likvidēto uzņēmumu pārsvars ir pieaudzis.

Kaklasaite - Sputnik Latvija
Uzņēmēja dzīve Latvijā: augsti nodokļi, vājš atbalsts

Eksperti uzskata, ka viens no uzņēmumu skaita samazināšanās cēloņiem ir uzņēmējdarbībai nepieciešamo izdevumu pieaugums līdztekus izmaiņām iedzīvotāju pirktspējas rādītājos un iedzīvotāju skaita sarukumam. Samazinoties patērētāju skaitam un pirktspējai, tirgotāju vidū pieaug konkurence, un dažs to nespēj izturēt.

Iepriekš Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa pauda viedokli, ka papildu grūtības uzņēmumiem Latvijā sagādās arī jaunais aizliegums sadarboties ar tā saucamajiem "čaulas uzņēmumiem". Viņa vērtēja, ka liegums skars ne tikai bankas, bet arī uzņēmumus, kuri sniedz konsultācijas nodokļu jomā, advokātu birojus, grāmatvedības firmas utt. – aptuveni 20 tūkstošus uzņēmumu.

Viņa norādīja, ka jaunie noteikumi ietekmēs arī ārvalstu investoru noskaņojumu – tagad, pirms uzsākt biznesu Latvijā, viņi padomās, vai nevajadzētu izvēlēties citu valsti ar lojālākām prasībām.

Ziņu lente
0