Pentagons gatavo jaunu Javelin partiju Igaunijai un Ukrainai

© U.S. Army photo by Staff Sgt. Keith AndersonАмериканский переносной противотанковый ракетный комплекс (ПТРК)
Американский переносной противотанковый ракетный комплекс (ПТРК) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāpat kā veikls psihoanalītiķis iedzīvojas uz savu pacientu fobiju rēķina, ASV Aizsardzības ministrija būvē itin labu biznesu uz savu sabiedroto bailēm no "agresijas" un "hibrīdkariem", noslēdzot vairākus miljonus vērtus kontraktus par prettanku raķešu kompleksu piegādi.

RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. ASV turpina pelnīt uz savu satelītu baiļu un kompleksu rēķina. ASV Aizsardzības ministrija informēja, ka noslēgusi kontraktu par summu vairāk nekā 307,5 miljonu dolāru apmērā par prettanku raķešu kompleksu Javelin ražošanu piegādēm ārvalstīm, vēsta Sputnik Igaunija.

PTRK Javelin - Sputnik Latvija
Ukrainai nodotie amerikāņu Javelin izrādījušies nederīgi

Noslēgto kontraktu pildīs konsorcijs Raytheon-Lockheed Martin Javelin. Pārdošanai paredzētās prettanku raķešu kompleksu partijas ražošanu plānots noslēgt līdz 2021. gada 31. augustam.

Javelin tiks piegādāti Igaunijai, Lietuvai, Ukrainai, Taivānai, Turcijai un Austrālijai. Amerikāņu prettanku raķešu kompleksu pirmā partija jau nosūtīta Kijevai atbilstoši Baltā nama lēmumam "apgādāt Ukrainu ar pastiprinātām aizsardzības iespējām darba ietvaros ar mērķi sniegt atbalstu Ukrainai tās centienos veidot ilgtermiņa aizsardzības iespējas tās suverenitātes un teritoriālās vienotības aizsardzībai, kā arī tālākas agresijas atvairīšanai".

Sekundes laikā palaist gaisā simt tūkstošus un aizmirst

Sputnik Igaunija iepriekš vēstīja, ka Igaunijas Aizsardzības ministrija jau 2014. gada novembrī parakstīja līgumu ar ASV par 80 raķešu sistēmu Javelin iegādi par 40 miljoniem eiro.

Sistēmas Javelin aprīkošana ar prettanku raķetēm atbilst valsts nacionālās aizsardzības attīstības plānam laika posmā no 2013. līdz 2022. gadam, kas paredz Aizsardzības spēku prettanku aizsardzības nostiprināšanu un jaunās paaudzes prettanku raķešu iegādi.

NATO mācības - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO supermācības Baltijā. Ienaidnieka lomā – Krievija

Javelin ir tā saucamā "izšauj un aizmirsti" sistēma, kas ļauj operatoram pēc raķetes palaišanas doties patvērumā vai nomainīt pozīciju. Tā uzlabo operatora izdzīvošanas un kompleksa saglabāšanās iespējas. Pēc palaišanas raķete automātiski notēmējas pret izvēlēto mērķi, un strēlniekam pēc raķetes palaišanas nav jākontrolē tās lidojums līdz trāpījuma brīdim. Šī funkcija uzlabo sistēmas operatora drošību kaujas laukā.

Spriežot pēc visa, sistēmu "izšauj un aizmirsti" Igaunijas štābs uztvēris pārāk burtiski. Ne īpaši bagātā, taču arī ne īpaši taupīgā igauņu sabiedrība pūlas samierināties ar faktu, ka vietējie karavīri izmēģinājuši divas amerikāņu prettanku raķetes Javelin, kas maksā aptuveni 100 tūkstošus eiro katra. Vārda tiešā nozīmē, ar vienu pogas nospiedienu gaisā palaisti 200 tūkstoši eiro.

Ziņu lente
0