IeM: ugunsgrēks Talsu novadā varēja izcelties ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā

© Photo VUGDUgunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā
Ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažas pazīmes liecina, ka ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā nav izcēlies nejauši, un šis fakts šokē, uzskata, Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Ugunsgrēks mežā un kūdras purvos Valdgales pagastā, iespējams, izcēlies ļaunprātīgas dedzināšanas dēļ, — par to liecina vairāki fakti, 24. jūlijā preses konferencē pēc valdības sēdes informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Kozlovskis norādīja, ka aiz ugunsgrēka teritorijas perimetra konstatēti septiņi uguns perēkļi. Pazīmes liecina, ka ugunsgrēks nav nejaušs, pastāstīja ministrs. Viņš aicināja sniegt informāciju visus, kuru rīcībā ir jebkuras ziņas par ugunsgrēku.

Ugunsgrēks Valdgales pagastā izcēlās 17. jūlijā, cīņa ar to turpinās jau nedēļu. Ugunsgrēku dzēš Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku helikopteri. Aviācija palīdz nokļūt ugunsgrēka centrālajos rajonos, kur deg kūdras purvs un mežs, taču darbus apgrūtina krītošie koki.

23. jūlijā Latvijas valdības Krīzes padome pieņēma lēmumu lūgt palīdzību Eiropas Savienībā, taču izrādījās, ka patlaban ES valstu rīcībā ir tikai viens brīvs helikopteris, jo starptautisko atbalstu mežu ugunsgrēku dzēšanai jau palūgusi Serbija, Grieķija un Somija.

Ugunsgrēka dzēšana Talsu novada Valdgales pagastā - Sputnik Latvija
Ugunsgrēks Talsu novadā plešas plašumā: Latvija lūdz palīdzību Eiropā

Latvija nolēma lūgt arī Baltkrievijas palīdzību. Šim nolūkam bija vajadzīgs valdības lēmums un līdzekļi — 150 tūkstoši eiro no neparedzētiem apstākļiem atvēlētā budžeta. Kozlovskis informēja, ka helikopters no Baltkrievijas iesaistīsies ugunsgrēka likvidāvijā 25. jūlija rītā.

Tāpat Koslovskis informēja, ka ugunsgrēka dzēšanā iesaistīti līdz 100 glābēji un vairāk nekā 20 zemessargi. Tā platība pārsniedz 1000 ha, taču teritorija nav izdegusi pilnībā, tajā ir arī uguns neskartas zonas.

Iepriekš spēcīgo dūmu dēļ evakuēts Stiklu ciems Ventspils novadā, taču sestdien, 21. jūlijā lielākā daļa ciema iedzīvotāju atgriezās savās mājās. Iepriekš viņi apliecināja, ka uzņemas atbildību par savu drošību.    

Ziņu lente
0