Lietuvas ĀM: valstij jācīnās pret Krievijas centieniem iejaukties vēlēšanās

© Sputnik / Виктор ТолочкоLietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas ārlietu ministrs apgalvo, ka ārēja iejaukšanās vēlēšanās kļuvusi sistemātiska, un vislielākos draudus valstij rada Krievija.

RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs paziņojis, ka republikas pienākums ir pretoties ārējai ietekmei vēlēšanu procesā. Savu viedokli viņš paudis intervijā Ziniu radijas.

Ārlietu ministrs uzskata, ka ārēja iejaukšanās kļūst sistemātiska, tāpēc Lietuvai jānostiprina noturība pret šādu ietekmi.

"Tamlīdzīgas darbības vēlēšanu laikā notiek gandrīz visur, un būtu naivi domāt, ka Lietuva kļūs par izņēmumu," — teica Linkēvičs.

Viņš uzsvēra, ka prezidenta vēlēšanu fonā 2019. gadā īpaša uzmanība jāpievērš cīņai pret iejaukšanos, kurā izmantoti "elektroniskie, stratēģiskie saziņas līdzekļi" un "ietekmes aģenti".

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Ar Trampu saistīta kompānija iejaukusies vēlēšanās visā pasaulē

Viļņa visvairāk nobažījusies par to, ka it kā esot iespējama "ietekme" balsošanas procesā no krievijas puses. Pie tam politiķis atzina, ka Lietuva Krievijas acīs nav tik svarīga valsts, lai "sētu haosu" Baltijas republikā.

Par vienu no līdzekļiem cīņā pret ārēju iejaukšanos Lietuvas politiķi uzskata atļauju Galvenajai vēlēšanu komisijai izmantot piekļuvi specdienestu slepenajai informācijai. Šo ierosinājumu Seims izskatīt rudens sesijā.

Iepriekš Igaunijas Ārējās izlūkošanas departamenta ģenerāldirektors Miks Marrans paziņoja, ka valsts sabiedrisko darbinieku vidū konstatēti domājamie Krievijas "ietekmes aģenti". Marrans apgalvoja, ka Igaunijā darbojoties "tīkls", kura dalībnieki cenšoties popularizēt Krievijas intereses.

PSRS Valsts drošības komitejas atvaļinātais pulkvedis Sergejs Šestovs komentēja šo paziņojumu. Viņš uzsvēra, ka Igaunijai ir izdevīgi Krievijai naidīgi izteikumi, jo Rietumi par to maksā. Pulkvedis pauda pārliecību, ka visas Baltijas valstis saņem naudu no anglosakšiem un fondiem dažādās nozarēs. Tāpat Šestovs piebilda, ka agresīvie termini: nevis parasts cilvēks, bet gan "ietekmes aģents" tiek izmantoti, lai saņemtu vairāk naudas.    

Ziņu lente
0