Naudas nav, taču jūs maksājiet: Latvijā strauji samazinās valsts parāda apjoms

© Pixabay / anaterateEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2018. gada pirmajā ceturksnī valsts parāda daļa attiecībā pret IKP Latvijā un Lietuvā samazinājusies ātrāk nekā citās ES valstīs. Eirozonā šis rādītājs mazliet pieaudzis.

RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Saskaņā ar 2018. gada pirmā ceturkšņa datiem, valsts parāda apjoms pret Latvijas iekšzemes kopproduktu (IKP) samazinājies ātrāk nekā citās Eiropas Savienības valstīs, liecina Eiropas statistikas aģentūras Eurostat dati.

Eirozonā šis rādītājs salīdzinājumā ar 2017. gada pēdējo ceturksni vidēji pieaudzis par 0,1% — no 86,8 līdz 86,7%, bet kopumā Eiropas Savienībā šī attiecība samazinājusies par 0,1% — no 81,6% līdz 81,5%. Latvija ieņem piekto vietu no beigām valsts parāda līmeņa ziņā pret IKP, Lietuva — astoto vietu no beigām.

Valsts parādu visātrāk samazinājušas Baltijas valstis — Latvija (par 4,4 procentpunktiem) un Lietuva (par 3,5 procentpunktiem).

​Igaunijā šis rādītājs ir zemākais ES — valsts parāds sastāda tikai 8,7% IKP.

Savukārt Grieķijā, kur šī attiecība jau pārsniedz katastrofālo rādītāju 180% apmērā no IKP, situācija pirmajā ceturksnī ir pasliktinājusies par 1,8 procentpunktiem. Vēl vairāk, salīdzinājumā ar 2017. gada pirmo ceturksni, Grieķija ir vienīgā valsts ES, kurā valsts parāds pret IKP pieaudzis — par 2,7 procentpunktiem.

Iepriekš vēstīts, ka valsts parāda maksimālais apjoms 2018. gadā nevar pārsniegt 10,25 miljardus eiro.    

Ziņu lente
0