Ukraina apliecinājusi atbalstu ASV viedoklim "Ziemeļu straumes 2" jautājumā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans paziņoja, ka Kijeva ir gatava apspriest virkni jautājumu par sadarbību ar ASV enerģētikas jomā.

RĪGA. 24. jūlijs — Sputnik. Ukrainas valdība apliecinājusi atbalstu ASV jautājumā par pretošanos projektam "Ziemeļu straume 2", kas, pēc ukraiņu politiķu pārliecības, nes "tiešus draudus Eiropas enerģētiskajai drošībai", ziņoja Ukrainas Ministru kabineta preses dienests, atsaucoties uz premjerministra Volodimira Groismana tikšanos ar ASV valsts sekretāra vietnieku enerģētisko resursu jautājumos Frensisu Fennonu.

"Ukraina un ASV ir vienprātīgas viedoklī par pretošanos Krievijas projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošanai," — Minisku kabineta ziņojumu citēja Sputnik Lietuva.

Труба для Северного потока - 2 - Sputnik Latvija
ASV Kongresā iesniegts likumprojekts par sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

"Gribu apliecināt vispārēju atbalstu ASV enerģētiskās drošības jautājumā. Esam apņēmušies arī turpmāk atbalstīt viedokli jautājumā par projektu "Ziemeļu straume 2" un gāzes tranzīta turpināšanu cauri Ukrainai," — preses dienests informēja par Fennona viedokli.

Savukārt Groismans apsolīja, ka Ukraina arī turpmāk "būs uzticams ASV un Eiropas Savienības partneris".

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes Baltijas jūras dibenā līdz Vācijai.

Atļaujas tā celtniecībai jau izsniegusi VFR, Somija un Zviedrija. Atlicis saņemt Dānijas piekrišanu.

Pret "Ziemeļu straumi 2" iebilst vairākas valstis, it īpaši Ukraina, kas baidās zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, un ASV, kas lolo ambiciozus plānus piegādāt Eiropā savu SDG.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tas būs satriecoši. Kā Dānija bloķēs "Ziemeļu straumi 2"

Arī Latvija, Lietuva un Polija pauda neapmierinātību ar "Ziemeļu straumi 2", jo uzskata, ka tas esot politisks projekts.

Krievija jau vairākkārt apliecinājusi, ka gāzes vads nav ietekmes instruments. Vladimirs Putins norādīja, ka no Maskavas viedokļa tas ir tikai ekonomisks projekts.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Vācija "Ziemeļu straumi 2" uzskata par komerciālu projektu, turklāt piezīmēja, ka jaunā gāzesvada izbūve neesot iespējama, pirms tiks pieņemts lēmums par Ukrainas tranzīta lomu.    

Ziņu lente
0