Mazturīgie varētu saņemt šokolādi ar izbeigušos derīguma termiņu

© Sputnik / Алексей ТихомировLaimas šokolāde
Laimas šokolāde - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban produkti ar izbeigušos derīguma termiņu tiek izmesti vai nodoti zooloģiskajam dārzam, taču pārtikas produktu aprites kontroles likuma grozījumi varētu ļaut izmantot tos labdarībai.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Jau šodien valdība, iespējams, apstiprinās pārtikas produktu aprites kontroles likuma grozījumus, kas ļaus izmantot labdarībai dažus produktus ar izbeigušos derīguma termiņu, vēstīja LTV7 pārraidē "Šovakar".

Grozījumi skars tādus produktus kā augu eļļas, konservi un šokolāde, uz kuru iesaiņojuma izmantots marķējums "Ieteicams līdz…", pastāstīja Zemkopības ministrijas Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas pārstāve Gunta Evardsone.

Упаковка латвийского сахара - Sputnik Latvija
Latvijā produkti, kuriem beidzies derīguma termiņš, varētu aiziet labdarībā

Viņa paskaidroja: gadījumā, ja tiek nodrošinātas produktu uzglabāšanas prasības ar derīguma termiņu "Ieteicams līdz…", kā arī nav bojāts iesaiņojums, tie nevar būt kaitīgi cilvēka veselībai. Šie produkti zaudē kvalitatīvās īpatnības. Taču pat tagad, ja mājas apstākļos jūs redzat produktu, kura iesaiņojums nav bojāts, taču beidzies derīguma termiņš "Ieteicams līdz…" un jūs vēlaties to izmest, vispirms pārbaudiet. Ja garša un smarža ir laba, produktu iespējams izmantot pārtikā! Protams, jūs uzņematies atbildību par tādu produktu lietošanu.

Ja valdība apstiprinās grozījumus, tie stāsies spēkā nākamā gada 1. jūlijā.

Tirgotāji pret šādu ierosinājumu neiebilst: patlaban viņi produktus ar izbeigušos derīguma termiņu atdod zooloģiskajam dārzam, vai, piemēram, medību saimniecībām, taču gatavi izsniegt arī cilvēkiem, ziņoja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

"Protams, tas ir nepieciešams, ja gribam dāvāt iespēju labdarības organizācijām, piemēram, Pestīšanas armijai, saņemt veikalos pārtikas produktus. Lieta tāda, ka šobrīd pastāv divas problēmas. Pirmkārt, mums tie jāsakoncentrē vienuviet, jo veikaliem nav tiesību ar tiem rīkoties patstāvīgi un, protams, ir papildu izdevumi. Otrkārt, ja mēs atdodam produktu, kam šodien beidzies derīguma termiņš, mēs tik un tā esam atbildīgi par šo produktu, jo esam iedevuši produktu, ko nedrīkstēja izmantot," — viņš teica.

Svietsmaize ar sarkanajiem ikriem - Sputnik Latvija
"Bizness uz pamata vajadzību rēķina": Latvijas iedzīvotājs sašutis par kaviāra cenu

Rudenī kļūs zināms, kādus produktus būs ļauts atdot un kāda tieši būs procesa kārtība.

Latvijā ik gadus atkritumos tiek izmestas aptuveni 500 tonnas produktu, ko būtu iespējams izdalīt trūcīgajiem: pašlaik likums paredz, ka produktu bankas var saņemt tikai tos produktus, kam derīguma termiņš nav beidzies.

Eiropas Savienībā ik gadus tiek izmesti 88 miljoni tonnu pārtikas, un Brisele plāno samazināt šo apjomu uz pusi līdz 2030. gadam. Daudzās Eiropas valstīs izveidojušās kustības, kas cīnās pret derīgu pārtikas produktu izmešanu: Foodsharing.de Vācijā, Austrijā un Šveicē un Stop Wasting Food Dānijā.    

Ziņu lente
0