Psihiatrs: pašnāvību statistiku Latvijā bojā Latgale

© Foto : twitter / Uldis AugulisPlūdi Latgalē
Plūdi Latgalē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latgale ieņem līdera vietu pasaulē pašnāvību skaita ziņā, bet Rīgā situācija ir labāka nekā dažu Skandināvijas valstu galvaspilsētās.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Eiropas statistikas biroja Eurostat dati liecina, ka Latvija ieņem 3. vietu ES pašnāvību skaita ziņā, taču nevajag uzskatīt Rīgu par vienu no pašnāvnieciskākajām Eiropas pilsētām, norādīja psihiatrs Andris Saulītis Latvijas radio 4 programmā "Doma laukums".

2015. gada dati norāda, ka pašnāvību skaita ziņā uz katriem 100 tūkstošiem cilvēku pirmo vietu ES ieņem Lietuva (30 nāves gadījumi), otrajā vietā ir Slovēnija (21), bet trešo dala Latvija un Ungārija (19). Skumjās statistikas tabulā pirmo piecnieku noslēdz Beļģija un Horvātija (17 pašnāvības uz 100 tūkst. iedzīvotāju) un Igaunija (16). Vidējais rādītājs ES — 11 nāves gadījumi uz 100 tūkst. iedzīvotāju.

Земля в Латгалии - Sputnik Latvija
Latgale, SOS! Kā izmirst Latvijas reģions ar lielāko krievu tautības iedzīvotāju skaitu

Saulītis paskaidroja, ka situācija Rīgā nav sliktāka par vidējo ES — biedējošā statistika saistīta ar Latgali.

"Ar Latviju viss ir kārtībā. Rīgā — 10-11%, lielākais — 12%. Visu statistiku bojā Latgale. […] Ja jūs esat 40-50 gadus vecs vīrietis, — alkohols, nabadzība, pamestība, ģimens situācija, psihiskie traucējumi — tas arī viss. […] Milzīgs bezdarbs, stulbums, ekonomiski pamesti cilvēki — tie cilvēki, kuri bija kolhozos, kuri sabrauca viņiem ir 45-55 (gadi — red.). Un vīrieši — viens pret sešiem! Tie ir mūsu latgaliešu, tuvie, laucinieciskie nodzērušies vīri. […] Tas ir ekonomiski depresīvs rajons, kur parādījies bezcerības anklāvs. Nabadzīgākā vieta Eiropā. Piedevām klimats — ziemā nepietiek gaismas. Visi šie faktori dod milzīgu ciparu, kas salīdzināms ar Bangladešu. Ja ņemt Latgali atsevišķi — tā ir pasaules līdere (pašnāvību skaita ziņā — red.)," — skaidroja Saulītis.

Viņš piebilda, ka Rīgā par pašnāvību biežāk izšķiras atbraucēji.

"Tie ir imigranti. Tā ir tā pati Latgale, no kuras ierodas iekarot Latvijas "Ņujorku" — Rīgu. Un tā ir vispasaules statistika: ku imigranti, kur vajag iekarot (vietu dzīvē — red.), kur ir pārmaiņas, kur ir visi šie stresi, kur jādara kaut kas jauns, protams, psihe saspringst, un — rezultāts. Piedevām vēl alkohols," — klāstīja mediķis.

Žurnālisti salīdzinājuši dzīves līmeni lielākajās Latvijas pilsētās
Sarunā Saulītis uzsvēra, ka pašnāvību statistika Rīgā ir daudz zemāka nekā citās ES labklājīgo valstu galvaspilsētās.

"Ja izslēgt Latgali (no reitinga — red.), ne ar ko neatšķiramies. Mēs pat esam labāki par Dāniju, Sveici un Skandināviju. (…) Rīga ir ļoti atklāta un izglītota pilsēta. Nav nekāda spiediena ne no politikas, ne reliģijas, ne tautības viedokļa. Ļoti labs psihiatriskais dienests. Nav psihiatrijas stigmatizācijas — pēdējo divu gadu laikā cilvēki nā, stulbums ir beidzies, tas arī viss. Tātad no Rīgas viedokļa mēs pat esam labāki par Beļģiju un Dāniju. Dānijā ir mazliet labāks serviss, taču tas, ka mēs Rīgā esam labāki nekā Beļģija un Brisele, ir skaidrs," — piezīmēja psihiatrs.

Latgale ieņem līdera vietu Latvijā ne tikai pašnāvību skaita ziņā. Šeit ir augstākais bezdarba līmenis un zemākās algas, šeit visbiežāk noķer piedzērušos autovadītājus un lielāko kontrabandas cigarešu apjomu.     

Ziņu lente
0