Euractiv: kā ES valstis palīdz viena otrai ugunsgrēku gadījumā

© Foto : pixabay / YlversMežu ugunsgrēki
Mežu ugunsgrēki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Meža ugunsgrēku likvidācijai Zviedrijā ieradušās septiņas ugunsdzēsēju lidmašīnas no Itālijas, Portugāles un Francijas, seši helikopteri no Vācijas un Lietuvas un 200 cilvēki no Polijas un Dānijas.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Neparastais karstums un sausums novedis pie meža ugunsgrēkiem aiz Polārā loka, reģionā, kas parasti asociējas ar sniegu, ledu un lietu, vēsta Euractiv. Visļaunākā situācija izveidojusies Zviedrijā, taču ugunsgrēki plosās arī Norvēģijā, Somijā un Krievijā.

Aizvadītajā nedēļā Zviedrijas valdība lūdza Eiropas Komisijas atbalstu, kas nevar nosūtīt resursus, taču koordinē ES valstu brīvprātīgo kustību. Patlaban uz ziemeļiem nosūtītas  septiņas ugunsdzēsēju lidmašīnas no Itālijas, Portugāles un Francijas, seši helikopteri no Vācijas un Lietuvas un 200 ugunsdzēsēji no Polijas un Dānijas. Novēģija arī nosūtījusi kaimiņvalstij sešus helikopterus.

Ugunsgrēka dzēšana Talsu novada Valdgales pagastā - Sputnik Latvija
Ugunsgrēks Talsu novadā plešas plašumā: Latvija lūdz palīdzību Eiropā

Skandināvijā mežu ugunsgrēku nestās briesmas ir īpaši lielas: mitrajā klimatā meži un kūdras purvi sakrāj lielas oglekļa rezerves, tātad uzliesmojums iespējams mazākās dzirksteles dēļ. Pie tam karstums nemazinās — līdz nedēļas beigām reģionā gaidāma gaisa temperatūra +30 grādu līmenī. Eiropas meža ugunsgrēku apziņošanas sistēma brīdina, ka nākamo nedēļu laikā ugunsbīstama situācija saglabāsies Centrālajā un Austrumeiropā.

2017. gada jūnijā mežu ugunsgrēki Portugālē aiznesa 64 cilvēku dzīvības, vēl 45 cilvēki gāja bojā oktobrī, neskatoties uz kaimiņvalstu atbalstu, taču galu galā uzliesmojumu izdevās likvidēt. Pēc tam EK vadītājs Žans Klods Junkers informēja, ka ES plāno reorganizēt civilās aizsardzības sistēmu.

ES palīdz ne tikai Eiropā — pērn vairāk nekā 200 ugunsdzēsēji no Eiropas devās uz Čīli. ES civilās aizsardzības mehānisms, ko veido ES dalībvalstis, kā arī Islande, Melnkalne, Norvēģija, Serbija, Maķedonija un Turcija, ļauj nosūtīt palīdzību uz jebkuru vietu uz Zemes. Iepriekš ugunsdzēsēji no Eiropas devušies palīgā Argentīnai, Brazīlijai, Kolumbijai, Japānai, Meksikai, Panamai, Peru un Venecuēlai.    

Ziņu lente
0