Demogrāfs aprēķinājis, cik iedzīvotāji paliks Latvijā līdz 2030. gadam

© Sputnik / Sergey MelkonovPamestais Irbenes ciems
Pamestais Irbenes ciems - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotāju skaits samazināsies emigrācijas dēļ, kā arī mirstības rezultātā, kas apsteidz dzimstību.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Emigrācija turpināsies, lai arī mazākā apjomā, tomēr katrs tūkstotis aizbraukušo jauniešu kaitē Latvijas demogrāfijas rādītājiem. Arī dzimstība būs mazāka pat ideālas valsts politikas apstākļos, jo māmiņu skaits ir sarucis — Latvijas radio ēterā uzsvēra demogrāfs Ilmārs Mežs.

Viņš aplēsis, ka līdz 2030. gadam Latvijā dzīvos 1,7 miljoni cilvēku. No šī gada janvāra iedzīvotāju skaits sarucis par 5 343 cilvēkiem. Mežs norādīja, ka iedzīvotāju skaits samazināsies vienlīdz emigrācijas dēļ, kā arī mirstības rezultātā, kas apsteidz dzimstību. Pie tam mirstības līmenis nemainās jau ceturto gadu.

Чемодан на дороге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Līdzināties! Mierā! Kāpēc vietējie iedzīvotāji bēg no Baltijas valstīm

Mežs norādīja, ka dzīves ilgums valstī pieaug: piemēram, pirms 10-15 gadiem vidējais vīriešu mūža ilgums bija tikai 65 gadi, bet pērn pieaudzis līdz 70 gadiem. Sieviešu mūža vidējais ilgums pieaudzis līdz 80 gadiem.

Demogrāfs piebilda, ka liela nozīme ir arī tam, ka mazāks pusaudžu un jauniešu skaits iet bojā nelaimīgu nejaušību dēļ (lēcieni ūdenī, braucieni ar motociklu utt.).

Pēc eksperta domām, svarīgas ir arī kampaņas pret automašīnu vadīšanu alkohola reibuma stāvoklī — būtiski samazinājies risks, ka cilvēku varētu notriekt piedzēries autovadītājs.

Kāpēc samazinās dzimstība

Demogrāfs atgādināja, ka valsts saskārusies ar 90. gadu sekām, kas vērojamas visās pēcpadomju valstīs. dažas valstis tās likvidējušas, taču Baltijas valstis, tāpat kā Baltkrievija un Krievija "demogrāfijas bedrē" atradušās ilgi. Tāpēc valstī trūkst jaunu potenciālo māmiņu: ja 80. gados dzima aptuveni 20 tūkstoši bērnu gadā, 90. gados — vairs tikai 10 tūkstoši. Tagad, pat ja  Latvijā ir labs dzimstības pieaugums uz vienu sievieti, tomēr krītas jaundzimušo skaits, jo trūkst sieviešu.

Valdis Keris - Sputnik Latvija
Valdis Keris: kāpēc Latvijai tērēt 4% IKP aizsardzībai, ja iedzīvotāji izmirst
Mežs atzīmēja, ka Latvijas ieedzīvotājas aizvien biežāk dzemdē bērnus 30-40 gadu vecumā, kad jau iegūta augstākā izglītība un atrasts darbs.

Ja ģimene pasteigsies ar bērniem un dzemdēs tos 20-25 gadu vecumā, visbiežāk šī ģimene dzīvos nabadzībā, par minimālo algu. Tomēr demogrāfs uzslavēja Latvijas valsts politiku ģimenes sfērā, jo pēdējo 5 gadu laikā šai jomai atvēlēti lieli papildu līdzekļi.

Demogrāfs piebilda, ka pēdējo piecu gadu laikā Latvijā pieaudzis sieviešu skaits, kas laiž pasaulē trešo un nākamo bērnu, — tas liecina pat labklājības līmeni. Pēc viņa domām, aktuāls ir mājokļa jautājums: piemēram, banka piešķirs hipotekāro kredītu bezbērnu pārim, bet ģimenei ar trim bērniem un līdzīgu ienākumu līmeni — ne.

Pērnā gada maijā demogrāfs Pēteris Zvidriņš paziņoja, ka ik gadus Latvija zaudē "pilnvērtīgu pagastu vai nelielu pilsētu, tādu kā Cēsis".

Patlaban Latvija ieņem trešo vietu Eiropas Savienībā iedzīvotāju skaita samazināšanās ziņā.    

Ziņu lente
0