Matīss: krievu valodas aizliegums augstskolās kaitēs studentiem

© Sputnik / Sergey Malgawko / Pāriet pie mediju bankasStudenti
Studenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss iebilst pret ierobežojumiem studiju valodas izvēles jomā Latvijas augstskolās.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Bijušais Latvijas satiksmes ministrs Anrijs Matīss, bijušais partijas "Vienotība" deputāts, kurš iestājies partijā "Saskaņa", uzskata par kļūdu aizliegumu lasīt lekcijas krievu valodā privātajās augstskolās, vēsta Neatkarīga.

Politiķis norādīja, ka kopumā atbalsta likuma grozījumus, kuri paredz mācības latviešu valodā visas valsts skolās, taču gluži citādi vērtē aizliegumu mācīties krievu valodā, kas noteikts privātajām augstskolām.

Meitene bibliotēkā - Sputnik Latvija
Lembergs: Latvija izmet miskastē savas priekšrocības

"Cits stāsts ir par mācību satura reformu, kuru es pilnībā atbalstu, un vēl cits — par augstāko izglītību — vai tiešām privātajās augstākās izglītības iestādēs jāierobežo dažādu valodu lietošana? Izglītība ir arī mūsu eksportprece, ļoti daudzi studenti brauc no krievvalodīgajām valstīm. Tā mēs samazinām savu eksporta potenciālu un kaitējam vietējiem studentiem, jo ārvalstu studenti maksā pilnu maksu, no kuras tiek uzturēti pasniedzēji, materiāltehniskā bāze, infrastruktūra. Ja izslēdzam šo lielo krievvalodīgo daļu privātajā izglītībā, tad samazinām iespējas arī saviem izglītojamajiem, kuriem būs jāmaksā vairāk. Kāpēc ES valodas, piemēram, bulgāru valoda, būtu atbalstāmas, bet krievu valoda ne?" — uzsvēra Matīss.

Vienlaikus viņš pauda uzskatu, ka diezin vai izdosies šo likumu atcelt.

4. jūlijā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja grozījumus, kas aizliedz studijas krievu valodā privātās augstskolās un koledžās, neskatoties uz dažādu organizāciju, tostarp arī partijas "Saskaņa" lūgumiem to nedarīt. Grozījumus iesniedza Izglītības un zinātnes ministrija, ņemot vērā vidējās izglītības reformas. Līdz šim Augstskolu likums regulēja tikai valodu lietojumu valsts augstākajās mācību iestādēs.

2017. gadā aptuveni trešā daļa studentu Latvijas privātajās augstskolās mācījās krievu valodā.     

Ziņu lente
0