No nākamā gada veikalos pazudīs bezmaksas plastmasas maisiņi

© Foto : pixabayПокупки
Покупки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards informēja, ka nākotnē liegums, iespējams, tiks attiecināts uz jebkādiem polietilēna maisiņiem.

RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. No 2019. gada veikalos tiks aizliegta bezmaksas polietilēna maisiņu lietošana. To paredz vakar Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi Iepakojuma likumā.

Калькулятор и евро - Sputnik Latvija
No maisiņiem līdz aviobiļetēm: Latvijas iedzīvotājus gaida jauni nodokļi ES reformu dēļ

Portāls rus.db.lv informēja, ka no 2019. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās pircējiem vairs netiks bez maksas izsniegti polietilēna maisiņi. Ierobežojumi attiecināti ne tikai uz plānajiem maisiņiem, bet arī uz visu veidu polietilēna maisiņiem neatkarīgi no materiāla blīvuma, izņemot maisiņus, kuru materiāls nepārsniedz 15 mikronus, kas paredzēti higiēnas mērķiem vai atvērto pārtikas produktu iesaiņošanai.

Grozījumi liek iesaiņotājiem tirdzniecības vietās nomainīt plānos polietilēna maisiņus pret dabiskās šķiedras un bioplastmasas iesaiņojumu, kā arī informēt patērētājus par nepieciešamību ierobežot polietilēna maisiņu lietošanu un alternatīvajiem iesaiņojuma veidiem.

Grozījumus izstrādājusi Vides un reģionālās attīstības ministrija. Resors paskaidroja, ka SIA "Geo Consultants" veiktā pētījuma rezultāti liecina: 2015 gadā pirkumiem izmantoto polietilēna maisiņu (līdz 0,003 kg) kopējais svars un daudzums pieaudzis par 57% salīdzinājumā ar 2010. gadu.

Iepriekš tika plānots, ka bezmaksas polietilēna maisiņi tiks aizliegti jau šovasar. Plastmasas maisiņu lietošanas apjoms Latvijā 2015. gadā pārsniedza vidējo rādītāju ES par desmit maisiņiem gadā. Lai arī šī gada sākumā par 25% pieauga nodoklis vienreizējās lietošanas polietilēna maisiņu patēriņam, rādītājs turpina palielināties. Patlaban lielveikalos pircējiem joprojām tiek bez maksas piedāvāti mazie polietilēna maisiņi.

Nākotnē aizliegums, iespējams, tiks attiecināts uz visiem polietilēna maisiņiem, vakar pēc Ministru kabineta sēdes informēja vides un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Viņš uzsvēra, ka šo jautājumu noteikti nāksies izlemt. Ministrs piebilda, ka Eiropā rit aktīva diskusija par atteikšanos no polietilēna maisiņiem, — pētījumi liecina, ka tie kaitē apkārtējai videi, tostarp jūrai un tās iemītniekiem, tātad arī pārtikas produktiem.

Покупки - Sputnik Latvija
No 2018. gada vasaras Latvijā tiks aizliegti bezmaksas polietilēna maisiņi

VARAM ziņoja, ka 2016. gadā tirdzniecības vietās realizēti vai izplatīti 1,73 milj. tonnu polietilēna maisiņu, kuru svars nepārsniedz 0,003 kg un 2,11 milj. tonnu maisiņu, kas sver vairāk nekā 0,003 kg, bet 2017. gadā — atbilstoši 1,73 milj. un 1,97 milj. tonnu.

ES norāda, ka līdz 2019. gada beigām maisiņu patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā nevar pārsniegt 90 maisiņus gadā, līdz 2025. gada beigām — 40 maisiņus gadā. 

Līdzīgs likumprojekts 2016. gada nogalē tika apstiprināts Igaunijā. Tas liek tirdzniecības tīkliem un veikaliem piedāvāt pircējiem alternatīvu iepakojumu (papīra pakas, tekstila maisiņus utt.). No 2019. gada veikaliem tiks aizliegts bez maksas izdalīt polietilēna maisiņus.

Ziņu lente
0