Ceļa remonts: kā Valgas iedzīvotāja brauca dzemdēt uz Tartu

© Pexels / Public Domain PicturesGrūtniecē
Grūtniecē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas parlamenta deputāts un Valkas domes vadītājs apvienojušies centienos atjaunot dzemdību namu Igaunijas Valgā, taču pagaidām sievietes brauc dzemdēt 90 kilometrus pa remontējamo šoseju.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Sākot no 1. jūlija, Valgas pilsētas sievietes spiestas braukt dzemdēt 90 kilometrus prom no mājām, raksta Sputnik Эстония

Dzemdību nodaļa pašā pilsētā slēgta taupības apsvērumu dēļ. Šis lēmums skāris ne tikai Valgu, bet arī Latvijas Valku — Latvijas pilsētas daļā dzemdību nams jau sen ir slēgts, un vietējie iedzīvotāji nākuši pasaulē Igaunijā, labi, ka līdz turienei nav tālu jābrauc. Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis parakstīja uzrunu Igaunijas parlamentam ar lūgumu neslēgt dzemdību namu, taču tas nepalīdzēja.

Новорожденный - Sputnik Latvija
Ziņas no Valgas: dzemdību nams slēgts, dzemdības notikušas ceļa malā

Igaunijas parlamenta un Tallinas pilsētas sanāksmes deputāts Merts Sults pastāstīja Sputnik Igaunija, ka tuvākajā laikā grasās tikties ar Kraukli, kurš arī aktīvi atbalsta visas akcijas, kas saistītas ar dzemdību nodaļas darbības atjaunošanu Valgas slimnīcā. Sults cer, ka kopīgi spēki palīdzēs paātrināt procesu, un ne vien igauņu, bet arī latviešu sievietes atkal varēs izmantot akušiera pakalpojumus Valgā.

Pagājušajā nedēļā ātrās palīdzības brigāde, kura veda dzemdētāju no Valgas uz Tartu, pieņēma dzemdības ceļmalā. Cita pilsētas iedzīvotāja, Natālija (vārds izmainīts), kuras mazulis nāca pasaulē 6. jūlijā, pastāstīja Sputnik Igaunija savu ceļojuma stāstu uz Tartu, un par to, kā viņu pieņēma vietējā slimnīcā.

Solīja vienu, piedāvāja citu

Natālijas pārdzīvojumi sākās brīdī, kad viņa uzzināja, ka Valgas dzemdību nodaļu 1. jūlijā grasās slēgt. Tā kā paredzētais dzemdību datums tika nozīmēts uz 30. jūniju, Natālijai gribējās paspēt dzemdēt bērnu Valgā, tuvāk mājām. Taču ūdeņi nogāja tikai 4. jūlija dienā, un kopā ar vīru viņi uzreiz devās uz Tartu.

"Šobrīd uz šosejas Valga-Tartu notiek remontdarbi, tādēļ atsevišķos posmos stāv ātruma ierobežojums līdz 70 km/h. Ja dzemdību process sāktos mašīnā, tad būtu apgrūtinoši braukt ātrāk," stāsta Natālija.

Latvijas iedzīvotājs dodas uz Igauniju - Sputnik Latvija
Valkas pilsēta aicina saglabāt dzemdību namu Valgā

Viņa atzīmēja, ka Tartu klīnikas medicīniskais personāls sagaidīja viņu ne pārāk labvēlīgi, savukārt pēc izmeklēšanas viņu vēlējās sūtīt atpakaļ uz mājām, jo dzemdes kakla atvērums bija nenozīmīgs. Atbildot uz skaidrojumu, ka viņa atbraukusi no citas pilsētas gandrīz 100 kilometru attālumā un baidās braukt atpakaļ, viņai bija piedāvāts apmesties viesnīcā, kura atrodas blakus klīnikai.

"Līdz nodaļas slēgšanai Valgā mums teica, ka Tartu klīnika dzemdētājām piešķirs uzturēšanās telpas, un nenāksies braukāt turpu-šurpu, taču faktiski viņi piedāvā apmesties viesnīcā uz sava rēķina," pasūdzējās jaunā māte.

Viss labi, kas labi beidzas

Pēc izmeklēšanas cits ārsts piekrita atstāt viņu pirmsdzemdību nodaļā, taču viņas vīram nācās nakšņot mašīnā autostāvvietā pie klīnikas.

Veselības un darba ministrs Jevgēnijas Osinovskis - Sputnik Latvija
Igaunijas veselības ministrs brauc uz Valgu mierināt dzemdētājas

"Es dzemdēju 6. jūlijā, piektdien, savukārt mājās mūs izrakstīja tikai pirmdien. Ar lielām grūtībām izdevās panākt ģimenes palātu. Izrādās, daudzi tās rezervē priekšlaicīgi," atzīmēja Natālija.

Viņa uzsvēra, ka mazuļa nākšana pasaulē ritēja gludi, ārsti bija ļoti uzmanīgi, labvēlīgi un visu detalizēti skaidroja. Jaunā māte pateicās akušierim, kurš pieņēma viņas dzemdības.

Kad Valgā norisinājās akcijas pret dzemdību nodaļas slēgšanu vietējā slimnīcā, Natālija pati piedalījās tajās. Turpmāk viņa ir gatava atbalstīt aktīvistus viņu kustībā par to, lai sievietes varētu dzemdēt savā dzimtajā pilsētā.

Ātrā palīdzība ne vienmēr glābj

Ārste-ginekoloģe Ena Volmere nostrādāja Valgas slimnīcā piecus gadus līdz viņas  līguma laušanai sakarā ar dzemdību nodaļas slēgšanu. Viņa pastāstīja Sputnik Igaunija, ka bijusi nepatīkami pārsteigta, ka par nodaļas slēgšanu viņa uzzināja nevis no darba devēja, bet gan no Slimokases paziņojuma medijos.

Volmere uzskata, ka dažām sievietēm tāli braucieni var izrādīties dzīvībai bīstami.

"Mūsu reģionos ir ļoti daudz daudzbērnu ģimeņu. Jo biežāk sieviete dzemdē, jo lielāka ir asiņošanas bīstamība pēc dzemdībām, pat ja pašas dzemdības aizritējušas ideāli," paskaidroja ārste.

Minot piemērā gadījumu ar kādu sievieti, kura pirms vairākām dienām veiksmīgi dzemdēja bērnu pusceļā uz Tartu, Volmere atzīmēja, ka ātras dzemdības atsevišķos gadījumos var būt bīstamas jaundzimušajiem. Piemēram, skābekļa trūkuma dēļ plaušās, mēdz būt grūti sniegt ārkārtas palīdzību "ceļa" apstākļos. It sevišķi viņai rosina uztraukumu tas fakts, ka ātrās palīdzības mašīnās strādā nevis kvalificēti ārsti, bet gan medicīniskais personāls, kurš ir gatavs sniegt tikai pirmo palīdzību.

Šobrīd, pēc Volmeres sacītā, Valgā tiek rīkotas ambulatorās pieņemšanas grūtniecēm un pacientēm ar ginekoloģiskām problēmām, taču nekādas operācijas šajā jomā vairs netiek īstenotas.

"Ļoti svarīgi, lai sievietes attālos valsts reģionos varētu saņemt jebkāda veida medicīnisko palīdzību dzimtajā pilsētā, savukārt Valgas gadījumā to varētu izmantot pat Latvijas iedzīvotājas," uzsvēra ārste.    

Ziņu lente
0