Latvijas darba devēji nav gatavi maksāt darbiniekiem 1400 eiro mēnesī

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdībā uzskata, ka alga vairāk nekā tūkstotis eiro apmērā palīdzēs atgriezt uz ārzemēm aizbraukušos latviešus, taču ko par to domā darba devēji.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens iepriekš nosauca galveno Latvijas mērķi — panākt, lai pēc trim gadiem puse Latvijas iedzīvotāju saņemtu uz rokām 1000 eiro un vairāk. Tādējādi valdība cer atgriezt dzimtenē uz ārzemēm aizbraukušos latviešus, vai vismaz noturēt tos cilvēkus, kuri tikai grasās pamest valsti.

Savukārt eksperti uzskata tūkstotis eiro algu par nepietiekami pievilcīgu. Pēc speciālistu domām, lai atgrieztu vai noturētu cilvēkus Latvijā, vidējās algas līmenis jāpaceļ vismaz līdz 1400 eiro — pirms nodokļu nomaksas, vēsta Grani.lv.

Пассажир в аэропорту - Sputnik Latvija
Jau 50 uzņēmumi apņēmušies saukt mājās aizbraukušos Latvijas iedzīvotājus

Taču, visticamāk, šādus skaitļus varēs sasniegt nevis trīs gadu laikā, bet gan tikai 5-7 gadu laikā. Un tad vidējā alga Latvijā pielīdzināsies vidējai algai Vācijā. Tiesa, tai algas summai, kura Vācijā vidējā ir šobrīd.

Turklāt Latvijas uzņēmēji pagaidām nav gatavi maksāt mazkvalificētiem darba spēkiem 1400 eiro mēnesī. Kā atzīmē uzņēmumu Igate un Marko KEA vadītājs Māris Peilāns, uzņēmējiem nav kur ņemt naudu šādām izmaksām.

"Mēs nevaram maksāt tikpat, cik maksā ārzemēs par zemu kvalifikāciju. Jo pārējie izdevumi šeit ir vēl dārgāki, nekā tur. Kur lai ņemam naudu? Mēs fiziski tik daudz nenopelnām," pastāstīja Peilāns.

Tāpat viņš atzīmēja, ka ievērojamu uzņēmumu ienākumu daļu atņem augstās energoresursu cenas. Turklāt, pēc viņa sacītā, Latvijas valdības īstenotā nodokļu reforma nav devusi vēlamo rezultātu.

Neērta paaugstināšana

Iepriekš tika ziņots, ka, saskaņā ar Citadele Index aptaujas rezultātiem, 52% Latvijas uzņēmēju neplāno pacelt algas. Toties 9,4% uzņēmēju varētu pacelt algas līdz 5%, 16,1% gatavi palielināt algu par 10%, savukārt 4,2% ir iespēja palielināt algas vairāk, nekā par 10%. Turklāt vidējiem un lieliem uzņēmumiem ir lielāka nosliece uz darbinieku algu palielināšanu.

Пенсионеры играют в домино - Sputnik Latvija
Cienījama vecuma latviešiem palīdzēs strādāt ilgāk

Taču kompensēt darbinieku algas palielinājumu uzņēmumi grasās no preču beidzamo patērētāju kabatām. Tātad, ceļot algas, uzņēmumi pacels preču un pakalpojumu cenas. Savukārt eksperti jau bez tā vien prognozē, ka patērētāju cenas Latvijā pastāvīgi celsies līdz ar naftas cenu kāpumu pasaules tirgū.

Pagaidām, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā vidējā alga ir viena no zemākajām. Saskaņā ar Jobseurope.net portāla datiem par vidējām algām Eiropas valstu galvaspilsētās 2017. gadā, Rīgā tā sastādījusi pēc nodokļu nomaksas 631,53 eiro, un pēc šī rādītāja Latvijas galvaspilsēta ieņēma 28. vietu Eiropas valstu galvaspilsētu vidū. Pirmo vietu sarakstā ieņēma Luksemburga ar vidējo algu 3 042,07 eiro mēnesī.    

Ziņu lente
0