Putins atbildēja Rietumiem: Krievija pagarināja pārtikas embargo

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas ražotāji nevarēs pārdot savas preces Krievijas tirgū vismaz līdz 2019. gada beigām.

RĪGA, 13. jūlijs – Sputnik. Vladimirs Putins pagarināja līdz 2019. gada 31. decembrim pārtikas embargo attiecībā pret valstīm, kuras ieviesa sankcijas pret Krieviju, vēsta RIA Novosti.

Флаг Италии - Sputnik Latvija
Politika
Itālija strādā pie sankciju atcelšanas pret Krieviju

Attiecīgs rīkojums publicēts oficiālajā likumu informācijas Interneta portālā. Dokuments stājās spēkā parakstīšanas dienā, 12. jūlijā. Valdībai uzticēts veikt visus nepieciešamos pasākumus rīkojuma izpildīšanai.

2014. gada augustā Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu, kas aizliedz importēt uz Krieviju vairākus lauksaimniecības produkcijas, izejvielu un pārtikas veidus no ASV, ES valstīm, Kanādas, Austrālijas un Norvēģijas, kas iepriekš ieviesa sankcijas pret Krieviju.

Tika aizliegta gaļa, desas, zivis un jūras veltes, dārzeņi, augļi, piena produkcija. Saglabājoties Rietumu sankcijām, arī Krievija pagarināja atbildes ierobežojumus, pēdējo reizi līdz 2018. gada beigām.

Jūnija beigās Eiropas Savienības līderi Briseles samitā vienojās par sankciju pagarināšanu attiecībā pret Krieviju vēl uz pusgadu. Šādu lēmumu puses pieņēma pēc īsas diskusijas par Krievijas, Ukrainas un Minskas vienošanās tematu.

Maskava jau vairākkārt uzsvērusi, ka nav iesaistīta Ukrainas iekšējā konfliktā, turklāt nav Minskas protokolu subjekts. Šī iemesla dēļ valdība spēra atbildes soļus, noteica simetriskus pasākumus pret Eiropas sankcijām un sāka darbu ar mērķi nodrošināt importa aizvietošanu.

Sankciju upuri

Neskatoties uz to, iepriekš tika ziņots, ka Eiropas kompānijas ir gatavas tērēt miljoniem eiro, lai apietu sankcijas un turpinātu tirdzniecību ar Krieviju, pārnesot ražošanu uz trešajām valstīm vai arī uz pašu Krieviju.

Vācijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vācijā pret Krieviju vērstās sankcijas salīdzināja ar "beigtu zirgu"

Eksports no ES uz Krieviju no 2013. gada līdz 2016. gadam samazinājies par trešdaļu, līdz 72 miljardiem eiro, savukārt Austrijas eksporta samazinājums sastādīja ap 10%, kas izraisa neapmierinātību lietišķajās aprindās.

Ārzemju uzņēmumu īpašnieki apgalvo, ka sankcijas pret Krieviju nav devušas un nedos nekādus rezultātus, izņemot zaudējumus Rietumu ekonomikām.

Sankciju politikas kaitējumu atzīst arī kompāniju pārstāvji, kurus ierobežojošie pasākumi nav skāruši tieši.

Ziņu lente
0