Kā Latvijā cīnījās ar futbolu krievu valodā

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasБолельщики празднуют победу сборной России
Болельщики празднуют победу сборной России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policija četras reizes padzina no Jūrmalas restorāniem līdzjutējus, kuri skatījās Pasaules čempionāta futbolā translācijas Krievijas kanālos.

RĪGA, 13. jūlijs – Sputnik. Sabiedrības organizācija "Par legālu saturu" kopā ar policiju sarīkoja reidus, lai noskaidrotu, kādās Rīgas un citu pilsētu publiskās vietās skatās Pasaules čempionāta futbolā nelegālas maču translācijas, pastāstīja organizācijas izpilddirektore Dace Kotzeva Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums".

Болельщики сборной Франции - Sputnik Latvija
Franču līdzjutēji pārsteigti: krievi ir "normāli cilvēki!"

Latvijā Pasaules čempionāta futbolā mačus skatīties iespējams tikai telekanālā LTV7, kuram pieder tiesības Pasaules futbola kausa spēļu translācijai valsts teritorijā. Skatīties futbolu un klausīties komentārus citos telekanālos vai pat internetā ir pretlikumīgi. Tostarp, tas attiecas uz sabiedriskajām vietām, tādām kā kafejnīcas, bāri, restorāni un tā tālāk. Krievijas telekanālu translācijas sabiedriskās vietās tiek apliktas ar sodu.

Ja komersants organizē PČ futbolā skatīšanos, vācot naudu par ieeju, viņam ir jāiegādājas speciāla FIFA (Starptautiskās futbola federācijas) atļauja. Ja nauda par ieeju netiek iekasēta, taču skatītāju skaits pārsniedz 5 tūkstošus cilvēku, arī ir nepieciešama FIFA licence. Savukārt reklamējot mačus iestādē, obligāti jāpiemin LTV, savukārt pašu pasākumu jāsaskaņo ar LTV mārketinga nodaļu.

Atšķirībā no Pasaules čempionāta hokejā translācijām speciālā Lattelecom hokeja kanālā, kur var izvēlēties komentārus krievu valodā, komentāri PČ mačiem LTV kanālā skan tikai latviešu valodā.

Kā pastāstījusi Kotzeva, pārbaužu laikā galvaspilsētā netika atklāts daudz pārkāpēju.

"Otrdien mēs bijām Rīgā: Teikā, Purvciemā un Juglā un tur bija 90% kārtībā. Mēs paspējām pārbaudīt sešas vietas, septītā – Juglā bija problēmas," — pastāstīja viņa.

Pēc viņas sacītā, ievērojami vairāk "pirātisko" translāciju tika atklāts Jūrmalā.

Официальный мяч чемпионата мира по футболу 2018 Telstar 18 - Sputnik Latvija
Horvātu futbolists saņēmis sodu par nesportisku uzvedību

"No 11 vietām, kuros mēs vakar bijām, četrās tika konstatēts, ka futbolu skatās caur kanālu Rossija 1, kas ir Latvijas teritorijā nelegāls televīzijas kanāls, kuram nav šeit retranslācijas atļaujas, un policijas kolēģi konstatēja, ka tas tika izplātīts caur nelegālo Krievijas satelītoperatoru "NTV plus". Tika sastādīts pārbaudes akts, izņemta nelegāla iekārta jeb dekoders," — atskaitījās biedrības vadītāja.

Pārbaudes notika pašā futbola maču vidū. Pēc Kotzevas sacītā, bāros atradušies skatītāji bija ārkārtēji apbēdināti ar pēkšņo futbola svētku pārtraukšanu.

"Es uzskatu, ka tā ir bezatbildīga rīcība no šo viesnīcu, bāru, restorānu īpašnieku puses. […] Policisti bija pieklājīgi un pagaidīja puslaiku, lai vārētu pāriet uz citu vietu. Protams, tā ir vilšanās apmeklētājiem un skaidrs, ka viņi bija upuri šajā gadījumā," — noslēgumā paudusi Kotzeva.

Ziņu lente
0