Lido apmeklētājus apkalpos roboti

© Foto : Andreas RammeltLido, сеть ресторанов быстрого обслуживания
Lido, сеть ресторанов быстрого обслуживания - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir pārāk grūti atrast oficiantus un pārāk dārgi maksāt par viņiem nodokļus – roboti var izmaksāt mazāk.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Tuvākā gada laikā ātrās apkalpošanas restorānu tīkls Lido varētu pieņemt darbā robotus, pastāstīja Lido vadītājs Gunārs Ķirsons Latvijas radio ēterā.

Ķirsons neatklāja, kurā restorānā varētu parādīties roboti, taču atzīmēja, ka tas varētu notikt tuvākā gada laikā.

 

Šāda ekstravaganta lēmuma pamatā ir darba spēka trūkums un smagā nodokļu nasta sabiedriskās ēdināšanas nozarē. Ķirsons paskaidroja, ka uzņēmums maksā milzīgus nodokļus un situācijā, kad valsts tikai pieprasa nodokļu nomaksu, nepiedāvājot par to nekādas priekšrocības, iesācējiem un mazajiem uzņēmumiem ir ļoti grūti izdzīvot.

Viņam piekrita arī "B bārs" īpašnieks Armands Mednieks. Uzņēmējs atzīmēja, ka viņa bizness izdzīvo, tikai pateicoties tūristu nestajai peļņai vasarā. Ziemā darbība nes zaudējumus, jo vietējā pirktspēja ir ārkārtīgi maza.

"Tas ir ilgtermiņa modelis, un ļoti žēl, ka nākas tā dzīvot," – teica Mednieks.

Raizes sagādā arī kadru deficīts. Mednieks pastāstīja, ka darbinieku medības sabiedriskās ēdināšanas nozarē norit visā Eiropā. Pie tam pat gadījumā, ja izdevies atrast darbinieku, vadītājs ir spiests rēķināties ar to, ka ar laiku viņš var aiziet strādāt uz Eiropu, kur algas ir lielākas.

 

Uzņēmēju teiktajam piekrita arī nodokļu konsultante Lienīte Caune. Viņa pauda pārsteigumu, kā pašreizējās nodokļu sistēmas apstākļos sabiedriskās ēdināšanas nozare vēl pastāv. Pēc viņas domām, tagadējos apstākļos vajadzētu samazināt darba spēka nodokļus vai ieviest atvieglotu pievienotās vērtības nodokļa likmi.

Robotu ceļš restorānu biznesā nav bijis gluds – 2016. gadā restorāni Ķīnā bija spiesti nomainīt mehāniskos oficiantus pret cilvēkiem. Taču tagad roboti restorānos strādā visā pasaulē – no Indijas līdz Čehijai.

Ziņu lente
0