Politika

Kas apdraud Latviju: CVK pārbaudīs Saeimas deputātu kandidātus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Centrālā vēlēšanu komisija var vērsties pie drošības iestādēm, lai pārliecinātos, ka Saeimas deputātu kandidāti neapdraud Latviju.

RĪGA, 9. jūlijs — Sputnik. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pieprasījuma drošības iestādes var sniegt papildu slēdzienus par Saeimas deputātu kandidātiem, vēsta Grani.lv.

CVK ir apņēmusies pārliecināties, vai kandidāti, kuri pretendē uz vietām valdībā, neapdraudēs demokrātiju Latvijā.

Lai arī Latvijas Satversmes tiesa (ST) nav atcēlusi aizliegumu balotēties Saeimā personām, kuras pēc 1991. gada 13. janvāra darbojušās noteiktās padomju organizācijās, likumā ir mehānisms, kas ļauj izskatīt katru gadījumu individuāli un novērtēt, vai aizliegums attiecināms uz konkrētu personu.

Lai aizliegtu kandidātam balotēties vēlēšanām, CVK ir jāpārbauda, vai šī persona aktīvi strādājusi aizliegtās organizācijās, vai šī kandidāta pašreizējā darbība neapdraud demokrātiju Latvijā.

Житель города Риги на одном из избирательных участков во время голосования на парламентских выборах в Латвии. - Sputnik Latvija
Politika
Aģitācija par simtiem tūkstošiem eiro: Latvijā sākusies priekšvēlēšanu cīņa

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa paskaidroja, ka pēc reģistrācijas deputātu kandidātu saraksti tiks nodoti pārbaudei IeM Informācijas centrā, Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Iepriekš Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka, Komunistiskās partijas biedre pēc 1991. gada 13. janvāra lūdza ST pārbaudīt Saeimas vēlēšanu likuma 5. panta atbilstību Latvijas Satversmes 1., 9. un 91 pantam. Ždanoka lūdza izvērtēt Satversmes daļu, kurā teikts: Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, un Saeimā iespējams ievēlēt jebkuru pilntiesīgu pilsoni, kurš vēlēšanu pirmajā dienā sasniedzis 21 gada vecumu, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma priekšā un cilvēktiesības tiek īstenotas bez diskriminācijas. Satversmes tiesa nolēma, ka likuma pants, kas neļauj Ždanokai balotēties vēlēšanām, atbilst Satversmei. Таким образом, КС попытался заблокировать для Жданок путь в Сейм.

Jāpiebilst, ka Latvijas Krievu savienība, neskatoties uz Satversmes tiesas lēmumu partijas līderes Tatjanas Ždanokas lietā, informēja, ka viņa vadīs LKS sarakstu Vidzemes vēlēšanu apgabalā. Sarakstu Rīgā vadīs eirodeputāts Andrejs Mamikins.

LKS uzskata, ka Latvijas Satversmes tiesas lēmums Ždanokas lietā nesatur kategorisku aizliegumu. Tagad jautājumu par to, vai Ždanokas vārds paliks vēlēšanu biļetenā, izlems CVK.

Pati Ždanoka iepriekš komentēja situāciju LKS lapā Facebook.

Ziņu lente
0