Ukrainai draud ūdens apgādes kolapss

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasŪdensvada krāns
Ūdensvada krāns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūnija vidū uz nenoteiktu laiku darbību pārtraukusi vienīgā rūpnīca valstī, kurā ražots ūdens dezinfekcijai nepieciešamais hlors.

RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. Ukrainai draud ūdens padeves kolapss, jo darbību pārtraukusi vienīgā rūpnīca valstī, kurā ražots ūdens dezinfekcijai nepieciešamais hlors, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz uzņēmuma "Kijevvodokanal" paziņojumu.

Jūnija vidū viens no lielākajiem Ukrainas ķīmiskās ražošanas uzņēmumiem — rūpnīca "Dņeprazot" pārtraukusi darbību uz nenoteiktu laiku, ņemot vērā augstās gāzes cenas.

Трещина на леднике - Sputnik Latvija
Zinātniekus satrauc okeānu līmeņa straujā celšanās

"Kijevvodokanal" brīdināja, ka "Dņeprazot" hlora ražošanas pārtraukšanas rezultātā Ukrainas ūdens apgādes un kanalizācijas saimniecībā radusies sarežģīta situācija no ūdens dezinfekcijas viedokļa. Dažos uzņēmumos hlora rezerves ir pietiekamas tikai 7-20 dienām.

Pēc palīdzības asociācija "Ukrvodokalalekologija" vērsās pie valdības un Nacionālās drošības un aizsardzības padomes. Lai arī 23. jūnijā apspriedē ar "Dņeprazot" izdevās vienoties par hlora ražošanas atsākšanu, rūpnīca darbu neatsāka.

Pie tam "Kijevvodokanal" informēja, ka alternatīvie varianti, piemēram, hlora piegāde no Eiropas ir apgrūtinoši, jo Eiropā izmantotie cisternu vagoni nevar mainīt ritošo bāzi, lai pārvietotos pa Ukrainu, turklāt tie nav sertificēti Ukrainā.

Ja "Dņeprazot" neatsāks darbu, jau nākamnedēļ uzņēmumi būs spiesti būtiski ierobežot ūdens apgādi daudzos apgabalos un pilsētās, turklāt pat pilnībā pārtraukt dažās apdzīvotajās vietās.

Uzņēmums "Dņeprazot" nodibināts 1938. gadā. Tas ir viens no uzņēmumiem, kuru darbībai ir stratēģiska nozīme Ukrainas ekonomikā un drošībā. Uzņēmums ražo amonjaku un karbamīdu, kaustisko sodu un šķidro hloru, sālskābi un nātrija hipohlorītu, kā arī pārtikas piedevu — dažādu modifikāciju karboksimetilcelulozi un tautas patēriņa preces.     

Ziņu lente
0