Politika

Eirāzija lemj par atbildes triecienu: Krievija un Ķīna ieviesušas nodevas ASV precēm

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un Ķīnas Tautas Republikas karogi
Krievijas un Ķīnas Tautas Republikas karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ekonomikas attīstības ministrija un Ķīnas Tirdzniecības ministrija nolēmušas noteikt nodevas precēm no ASV, atbildot uz Vašingtonas sākto tirdzniecības karu.

RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. Pēc nodevu ieviešanas precēm, kas tiek importētas no Krievijas un Ķīnas, ASV saņēmušas simetriskus pasākumus no šīm valstīm, vēsta Sputnik Igaunija.

Vērojot Vašingtonas politiku dažkārt neviļus rodas iespaids, ka Baltajā namā paralēli strādā divi absolūti atšķirīgi prezidenti ar vienādiem vārdiem un uzvārdiem: kamēr viens Donalds Tramps klāsta, ka būtu vēlams atcelt visas nodevas un veidot labas attiecības ar visu pasauli, otrs ievieš nodevas un iesaista ASV globālā ekonomiskajā pasaules karā.

Sasistā ķīniešu "servīze"

Iepriekš jau vēstīts, ka situācija aizvien vairāk sarežģījusies līdz ar jaunu pavērsienu globālajā tirdzniecības karā. Vispirms ASV, pēc tam Ķīna viena otrai ieviesa tirdzniecības ierobežošanas pasākumus. 6. jūnijā Vašingtona sāka pielietot paaugstinātas nodevas precēm no Ķīnas (no arkliem līdz pusvadītājiem un lidmašīnu detaļām) par kopsummu 34 miljardu dolāru apmērā.

Республиканский кандидат в президенты Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Mediji: Trampa administrācija plāno ignorēt PTO normas

ASV apsolīja, ka tuvāko nedēļu laikā tiks noteiktas likmes ĶTR uzņēmumu izstrādājumiem vēl 16 miljardu dolāru apmērā. Imports no Ķīnas, uz ko varētu tikt attiecinātas palielinātas nodevas, varētu sasniegt 550 miljardus dolāru, ja vien Padebešu impērija nepadosies.

Ekonomistu vērtējums ir ironisks — eksperti atzīmē, ka minētā summa pārsniedz visu Ķīnas importu uz ASV. Tomēr viņi uzskata, ka ASV sankcijas samazinās ĶTR ekonomikas izaugsmes tempus par apmēram 0,2% gadā.

Ķīnas premjerministrs Li Kecans paziņoja, ka tirdzniecības karā uzvarētāju nav, taču Ķīna nekavējoties atbildēs uz Vašingtonas "triecienu".

Pekina plāno ieviest nodevas precēm no ASV aptuveni 50 miljardu dolāru apmērā. Atzīmēts, ka lielāko daļu "diskriminēto" preču veido lauksaimniecības produkcija no štatiem, kuri atbalstīja Donalda Trampa kandidatūru prezidenta vēlēšanās.

Kanādas karogs - Sputnik Latvija
Kanāda ievieš nodevas ASV precēm

Ķīna ir sapulcējusi Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu pārstāvjus samitā "16+1" Bulgārijā. Tā priekšvakarā ES līderi, ņemot vērā augošo tirdzniecības karu, atturas no kritikas, lai arī vēl joprojām uzskata, ka Ķīna cenšas sašķelt ES un nopirkt nabadzīgākās valstis.

Spriežot pēc Ķīnas delegācijas sastāva Sofijā, Pekina piešķir samitam "16+1" lielu nozīmi. Tā mērķis ir valsts vadības dalība samitā, ko Pekina sapulcējusi no Centrālās un Austrumeiropas valstim un kas radījis īpašu Rietumeiropas neapmierinātību.

Ķīna neuzskata, ka Eiropa, it īpaši tās rietumvalstis, butu uzticams partneris, jo tās apšauba arī ĶTR iniciatīvu "Jaunais zīda ceļš".

Nesen Pekina saņēma gandrīz visu Eiropas valstu vēstnieku parakstītu vēstuli, kurā pausta neuzticība projektam "Viena josla, viens ceļš". Turpinās arī strīds jautājumā par tirgus ekonomikas statusu, ko ES nevēlas piešķirt ĶTR, tāpēc tai ir iespēja aplikt Ķīnas preces ar paaugstinātām importa nodevām.

Krievija noteikusi nodevas KF produkcijas analogiem no ASV

Piektdien, 6. jūlijā Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs parakstīja lēmumu par importa nodevu paaugstināšanu virknei preču, kas tiek ievestas no ASV. Šāds lēmums pieņemts, atbildot uz Vašingtonas ieviestajām nodevām tērauda un alumīnija importam, teikts Krievijas valdības oficiālajā lapā publicētajā informācijā.

Lēmums paredz palielināt nodevas 25-40% apjomā atsevišķu veidu transporta līdzekļiem kravu pārvadāšanai, celtniecības un ceļu tehnikai, naftas un gāzes iekārtām, instrumentiem metāla apstrādei un kalnu iežu urbšanai, kā arī optiskajai šķiedrai.    

Ziņu lente
0