Nodokļu nemaksātājus Latvijā ārstēs uz valsts rēķina

© pixabayPalāta
Palāta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Onkoloģisko slimību ārstēšana un sirds un asinsvadu diagnostika tiks iekļauti medicīnisko pakalpojumu pamata grozā, kurš būs pieejams pat tiem, kas neveic iemaksas.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Medicīnisko pakalpojumu pamata grozs, sākot ar 2019. gadu, būs pieejams pat tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri nemaksā sociālās apdrošināšanas iemaksas un neveic brīvprātīgas iemaksas, vēsta Mixnews.lv.

Pēc Latvijas Veselības ministrijas vadītājas Andas Čakšas sacītā, sākot ar 2019. gadu, veselības pakalpojumi tiks sadalīti divos grozos — pamata un pilnajā.

Atklāta sirds operācija - Sputnik Latvija
Sirds lietas: Veselības ministrija atvērusi jaunu "zaļo koridoru"

Pamata grozā, kurš būs pieejams iemaksu nemaksātājiem, tiks iekļauti tādi pakalpojumi kā neatliekamā medicīniskā palīdzība, tostarp palīdzība grūtniecēm un dzemdību pieņemšana, valsts vēža diagnostika, procedūras pacientiem ar neiru mazspēju, ģimenes ārsta pakalpojumi, diagnosticējošie izmeklējumi pēc ārsta izraksta, ārstēšanās un kompensējamie medikamenti pacientiem ar psihiskām saslimšanām, atkarībām, cukura diabētu un tādām slimībām kā HIV, AIDS, tuberkuloze un citas.

Pilnajā medicīnisko pakalpojumu grozā tiks iekļauta pirmās pakāpes veselības aprūpe, veselības aprūpe mājās, laboratorijas izmeklējumi pēc ārsta-speciālista izraksta, ārstēšanās dienas stacionārā un slimnīcā, medicīniskā rehabilitācija, akušieru un ārstu-speciālistu palīdzība, visi kompensējamie medikamenti un medicīniskās iekārtas, psihoterapeita un psiholoģiskā palīdzība, izdevumu segšana par ārstēšanos citās ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs.

Šis kopums tiks piešķirts valsts apdrošinātiem un legāli strādājošajām iedzīvotāju grupām, kā arī personām, kuras veikušas brīvprātīgas iemaksas.

Čakša atzīmēja, ka no 2019. gada joprojām par visiem valsts apmaksātiem medicīniskajiem pakalpojumiem būs jāmaksā pacientu nodevas. Savukārt pakalpojumu grozi vēl ir jāapstiprina Latvijas valdībā.

Iemesls nemaksāt nodokļus?

Iepriekš tika ziņots, ka, saskaņā ar 2017. gada beigās pieņemto likumu par veselības aprūpes finansējumu, pilnu medicīnisko pakalpojumu klāstu Latvijā varēs saņemt tie, kas pats samaksājis vai par kuru samaksās sociālo iemaksu 1% apmērā no minimālās algas 2018. gadā, 3% — 2019. gadā un 5% — 2020. gadā. Sākot no 2018. gada janvāra minimālā alga Latvijā tika palielināta līdz 430 eiro.

Ārsts - Sputnik Latvija
Bērnam slimnīcā nav sniegta palīdzība, jo tuviniekam nepieciešama pilnvara

Personām, kuras neiemaksāja sociālo nodevu un netika automātiski apdrošināti, veselības apdrošināšanas summa 2018. gadā noteikta 51,60 eiro apmērā gadā, 2019. gadā — 154,80, 2020. gadā — 258 eiro gadā. Šīs iemaksas nepieciešams veikt reizi gadā, pēc kā attiecīgā kalendārā gada laikā varēs saņemt pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu sortimentu.

Bijusī Latvijas veselības ministre Ingrīda Circene negatīvi izteicās par veselības aprūpes reformu un apgalvoja, ka jaunā sistēm motivēs latviešus nemaksāt nodokļus.

Tāpat tika ziņots, ka no 2020. gada Latvija plāno piešķirt veselības aprūpei ne mazāk kā 4% no IKP.    

Ziņu lente
0