Simts eiro par telefonu: Latvijā stājas spēkā jauni sodi

© pexelsВодитель с пассажиром в салоне автомобиля
Водитель с пассажиром в салоне автомобиля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par mobila telefona lietošanu pie stūres, nepiesprādzētu drošības jostu un drošas distances neievērošanu tagad uzliks jaunus bargākus sodus.

RĪGA, 5. jūlijs – Sputnik. Ceturtdien, 5. jūlijā, spēkā stājās jaunie Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumi, kuri pastiprinās sodus vadītājiem par vairāku ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu, vēsta Tvnet.lv.

Радар - Sputnik Latvija
Jaunās radaru funkcijas: par ko autovadītāji saņems sodu

Saskaņā ar policijas datiem mobila telefona izmantošana pie stūres ir viens no izplatītākajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem Latvijā. Policisti ziņo, ka pēdējo 6 mēnešu laikā vien tika sastādīti 1 744 protokoli par šo administratīvo pārkāpumu. 

Tagad vēlme uzrakstīt īsziņu, ieskatīties sociālajos tīklos, vai vienkārši parunāt pa telefonu bez "brīvo roku" sistēmas izmantošanas vadītājam izmaksās no 25 līdz 100 eiro. Iepriekš šādi pārkāpumi tika sodīti ar 15 eiro sodu. Notvert vadītāju, kurš pie stūres novērš uzmanību telefonam, var ne tikai ceļu policists, bet arī kamera, kura nofotografēs pārkāpēju.

Par nepiesprādzētu drošības jostu vai pārvietošanos bez aizsargķiveres, ja runa ir par braukšanu ar motociklu, kā arī par nepiesprādzētu pasažieri vai pasažieri bez ķiveres, vadītājam var tikt izteikts brīdinājums vai arī viņu sodīs ar sodu no 30 līdz 70 eiro. iepriekš maksimālā soda summa par šiem pārkāpumiem sastādīja 30 eiro.

Sods par drošas distances vai intervāla neievērošanu arī ir pieaudzis. Līdzšinējo 15 eiro vietā šāda pārgalvība tagad izmaksās no 25 līdz 140 eiro. Tiesa, vēl pastāv iespēja iztikt ar brīdinājumu.

Iepriekš Saeimas Juridiskās komisijas referents Gunārs Kūtris stāstīja, ka sodu palielināšanas mērķis par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem nav tik lielā mērā saistīts ar valsts budžeta papildināšanu, cik ar drošības veicināšanu uz ceļiem.

Водитель за рулем - Sputnik Latvija
Ātruma samazināšana pie radariem neglābs latviešus no sodiem

Kūtris apgalvoja, ka ceļu pārkāpumu statistika nav mierinoša, un ka bieži šie pārkāpumi izvēršas nepatikšanās ne vien pašam pārkāpējam, bet arī citiem satiksmes dalībniekiem.

Tāpat viņš stāstīja par to, ka jaunajos Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumos paplašināts jēdziens agresīva braukšana. Šajā jēdzienā tika iekļauta asa bremzēšana, ja to neprasa situācija uz ceļa, braukšana uz mopēda, tricikla vai kvadricikla aizmugurējām riepām un apzināta driftēšana uz koplietošanas ceļiem. Sodu par šiem pārkāpumiem paaugstināt netika plānots, tā summa joprojām sastāda no 70 līdz 280 eiro.

Ziņu lente
0