Latvijā turpina samazināties ārstu un medmāsu skaits

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasМедсестра накладывает гипс пациенту
Медсестра накладывает гипс пациенту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Medicīniskā personāla skaits Latvijā turpina sarukt: pērn praksē strādāja par 2% mazāk māsu, nekā 2016. gadā.

RĪGA, 5. jūlijs – Sputnik. Saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra datiem, 2017. gadā Latvijā praksē strādāja mazāk ārstu un medmāsu, nekā pirms gada, vēsta rus.tvnet.lv.

2017. gadā praksē strādājošo medmāsu skaits bijis par 188 mazāks, nekā 2016. gadā. 2017. gadā Latvijā praksē strādāja 8447 medmāsas, jeb 43,7 uz 10 tūkstošiem iedzīvotāju, 2016. gadā – 8635, jeb 44,3 medmāsas uz 10 tūkstošiem cilvēku. Pēc šī rādītāja Latvija ieņem vienu no pēdējām vietām.

Veselības ministrija - Sputnik Latvija
Ārstu biedrība gatava atbalstīt Veselības ministrijas vadītājas atstādināšanu

Medicīniskā personāla dinamika pērn joprojām bijusi negatīva – tika novērots ne vien medmāsu, bet arī ārstu (par 81), zobārstu (par 31) un akušieru (par 4) skaita samazināšanās.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Latvijas Ekonomikas ministrija atteicās no idejas aicināt strādāt ārzemju mediķus atvieglotos nosacījumos. Iestāde samazināja profesiju sarakstu, kurās varēs noalgot ārzemniekus ar atvieglotiem nosacījumiem, no sākotnējā varianta izsvītroja mediķus. Pēc Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Valda Kera domām, vienīgais medicīnas nozares speciālistu trūkuma problēmas risinājums būs pienācīgs mediķu darba atalgojums.

Latvijas valsts ārstniecības iestādēm, it sevišķi reģionos, īpaši nepieciešams medicīniskais personāls, taču zemo algu dēļ kadrus dažkārt neizdodas atrast mēnešiem ilgi. Jaunie ārsti, kas ieguvuši izglītību Latvijā, visbiežāk brauc strādāt uz Eiropas Savienību – starta alga tur mēdz būt desmit reizes lielāka, nekā Baltijas valstī.

Ziņu lente
0