Trešdaļa Latvijas vecāku sit bērnus

CC BY 2.0 / Beatrice Murch / ChildРебенок, архивное фото
Ребенок, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs trešais Latvijas vecāks piemērojis fizisku spēku bērnu audzināšanā, taču vairāk par pusi uzskata, ka bērnu sišana ir nepieļaujama.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka disciplinēt bērnu ar sišanu ir pieļaujami, un sargāt svešus bērnus no sišanas nedrīkst, liecina Labklājības ministrijas dati.

Pētījuma gaitā Labklājības ministrija noskaidroja, ka 32% aptaujāto vecāku savu bērnu audzināšanā pielietojuši fizisku spēku, savukārt 47% respondentu uzskata, ka atsevišķās situācijā bērnus var audzināt ar sišanu.

Ребенок, архивное фото - Sputnik Latvija
Rīgas sociālās aprūpes centrā konstatēta vardarbīga attieksme pret bērniem

"Varētu šausmināties par to, bet, ja skatāmies dinamikā, situācija tomēr mainās. Šogad pētījumā vairāk vecāku uzskata, ka tas nav pieļaujams," — atzīmēja labklājības ministrs Jānis Reirs sarunā ar Skaties.lv.

Pēc viņa sacītā, vecāki pamato fiziska spēka pielietošanu ar savām emocijām vai bērna vainu, kā arī ar pārliecību par to, ka sodīt bērnu ar sišanu ir efektīvi.

Pētījuma gaitā, tostarp, izrādījies, ka sabiedrībā pastāv augsta tolerance pret vardarbību, jeb vairums cilvēku neiejaucas, ja redz, ka bērnam iesituši. Daudzi uzskata, ka tā ir ģimenes privātā lieta, norādīja Reirs. Viņš piebilda, ka bērnu sodīšana ar fiziskā spēka piemērošanu Latvijā ir aizliegta ar likumu.

"Pirmo reizi tiek atzīmēta skolas nozīme, bērni atzīmē to, ka tiek runāts par tiesībām. Ir interesanti, ka aptaujā neviens nevarēja pateikt, kas ir ANO konvencija, bet tas, ka skolās runā par tiesībām un pienākumiem, tas ir pozitīvi," — norādīja Reirs.

Ziņu lente
0