Rīgā varētu noteikt fiksētu maksu par taksometru no lidostas

© Foto : pixabayТакси
Такси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā paziņojis premjerministrs Māris Kučinskis, darba grupai divu nedēļu laikā jāsagatavo konkrēti piedāvājumi situācijas atrisināšanai.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Taksometru braucieniem no Rīgas lidostas, Rīgas centrālās stacijas un Rīgas pasažieru ostas varētu tikt noteiktas fiksētas cenas vai arī cenu griesti, raksta Mixnews.lv.

Taksometrs - Sputnik Latvija
Taksistu patvaļības Rīgā turpinās: 10 eiro par iekāpšanu

Kā paziņoja premjerministrs Māris Kučinskis pēc vakardienas koalīcijas partiju sēdes, darba grupai divu nedēļu laikā jāsagatavo konkrēti piedāvājumi situācijas atrisināšanai. Tās sastāvā tiks iekļauti Satiksmes ministrijas, Tieslietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Iekšlietu ministrijas pārstāvji. Satiksmes ministrijas sagatavotos piedāvājumus nepieciešams izskatīt no juridiskā viedokļa un no konkurences viedokļa, paskaidroja viņš. 

Satiksmes ministrijas parlamenta sekretārs Edgars Tavars paziņoja, ka valdībai likuma kārtībā jābūt tiesībām noteikt maksimālo tarifu taksometru pakalpojumiem noteiktās vietās, kuru skaits vēl tiks precizēts, savukārt pagaidām runa ir par lidostu, Rīgas pasažieru ostu un centrālo dzelzceļa staciju.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens arī paziņoja, ka jābūt noteiktiem taksometru pakalpojumu cenu griestiem, un katrai automašīnai jābūt aprīkotai ar ierīci, kura informē pasažieru pirms brauciena uzsākšanas par aptuveno brauciena cenu. Viņš uzskata par nepieļaujamu situāciju, kad taksometru pārvadātāju klienti nonāk bezizejā.

Iepriekš starptautiskās lidostas Rīga teritorijā savus pakalpojumus varēja piedāvāt tikai noteiktām prasībām atbilstoši uzņēmumi. Citastarpā tiem bija vajadzīgas 50 vienādas krāsas automašīnas ar GPS reģistratoriem, kuru datiem var piekļūt arī lidosta. Turklāt lidosta iekasēja 100 tūkstošus eiro gadā par ielaišanu teritorijā.

Taču 2013. gadā šī kārtība tika apstrīdēta tiesā. Taksometru uzņēmuma īpašnieks Valērijs Utjanskis pieprasīja piekļuvi teritorijai, jo lidosta ir publiska, nevis privāta telpa. Tiesvedība bija ilga, taču galu galā Augstākā tiesa pieņēma lēmumu: atvērt piekļuvi teritorijai pie lidostas ēkas visiem taksometriem.

Taksometrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
No lidostas līdz Rīgai par 70 eiro: pilsētas dome saņem sūdzības par taksometriem

Septembrī tiesas lēmums tika izpildīts. Pēc automātiskās barjeras demontāžas un caurlaižu sistēmas atcelšanas strauji vairojās pasažieru sūdzības par pakalpojumu kvalitāti un neadekvāti augstajām cenām.

Lidostas Rīga valdes priekšsēdētāja Ilona Līce, komentējot situāciju, paziņoja, ka tuvākajā laikā taksometru vadītāju patvaļas problēmu atrisināt neizdosies. Viņa norādīja, ka normatīvie akti neparedz instrumentus, kuri ļautu atrisināt taksometru vadītāju darbības problēmu lidostas teritorijā. Atliek cert uz normatīvo aktu grīzījumiem, ko gatavo Civilās aviācijas aģentūra sakarā ar lidostas — svarīga valsts infrastruktūras objekta — statusu.

Ziņu lente
0