Yandex.Taxi sola Latvijas iedzīvotājiem datu aizsardzību

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasАвтомобиль службы "Яндекс.Такси"
Автомобиль службы Яндекс.Такси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Yandex.Taxi paziņoja, ka servisa pakalpojumi Latvija stingri atbilst valsts normatīvajiem aktiem.

RĪGA, 28. jūnijs – Sputnik. Yandex.Taxi komentēja pieņēmumus par to, ka serviss vācot informāciju par Latvijas iedzīvotājiem, ko Krievijas specdienesti pēc tam varot izmantot vervēšanai. Kompānijā apgalvo, ka tās pakalpojumi atbilst visām ES prasībām par datu aizsardzību, vēsta TV3.

Автомобиль службы Яндекс-такси. - Sputnik Latvija
"Yandex.Taxi" Latvijā tur aizdomās par informācijas vākšanu un spiegošanu

Yandex.Taxi serviss uzsāka darbu Latvijā šī gada martā. Praktiski pirmajā darba dienā Latvijā servisam parādījās neapmierināti klienti, kuri bija sašutuši par to, ka atskaites par braucieniem tiek sūtītas krievu valodā. Savukārt pēc dažām nedēļām servisu sāka turēt aizdomās par klientu datu ievākšanu.

"Yandex aplikācijas lejupielāde ļauj izsekot lietotāju, savākt visu informāciju par maršrutiem, paradumiem. Tie var būt "atslēgas indivīdi": informācija par dzīves, darba vietu, izklaides preferencēm. Klasiski to izmanto izlūkdienesti, lai veidotu rekrutācijas. Tas var notikt ne tikai par jums, bet par radiem, bērniem," — uzskata Austrumeiropas politikas pētījumu centra eksperts Māris Cepurītis.

Arī Latvijas Satiksmes ministrijā uzskata, ka Yandex.Taxi servisa darbs varētu ieinteresēt militāro izlūkdienestu, Drošības policiju, VID un pat Satversmes Aizsardzības biroju.

"Ir dažādi instrumenti kā pārbaudīt šos komersantus," — atzīmēja Satiksmes ministrijas parlamenta sekretārs Edgars Tavars (Zaļo un zemnieku savienība).

Yandex.Taxi preses sekretāre Natālija Žuravļova, komentējot radušās bažas, paziņoja, ka Latvijas klienti var neraizēties par savu datu drošību.

"Visi Yandex pakalpojumi ir stingrā saskaņā ar katras valsts tiesību aktiem. Mūsu galvenā prioritāte ir lietotāju personiskās informācijas drošība. Latvijā, kā arī citās ES valstīs, Yandex Taxi un citi pakalpojumi ir pielāgoti ES datu regulas prasībām," — paskaidroja Yandex.Taxi pārstāve.

Yandex.Taxi kompānija Latvijā nestrādā pa tiešo ar vadītājiem, bet gan sadarbojas tikai ar taksometru parkiem un dispečeru dienestiem. Servisa palaišanas brīdī tika pieslēgtas 200 mašīnas no desmit partneru taksometru parkiem. Vidēji lietotājs gaida mašīnu ap piecām minūtēm.

Ziņu lente
0