Kas vilina latviešus Krievijā: darba migrācijas trendu apskats

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasKrievija
Krievija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija iekļuvusi valstu desmitniekā, kuras iedzīvotāji vēlētos atrast darbu Krievijā – darba migrantus piesaista zemais bezdarba līmenis, kultūras saiknes un attīstīts tehnoloģiju sektors.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Krievija četru gadu laikā pacēlusies popularitātes reitingā potenciālo darba migrantu vidū, pateicoties zemajam bezdarba līmenim un pārejai pie zināšanu ekonomikas, liecina Decoding Global Talent pētījuma rezultāti.

Pētījums aptver 366 tūkstošus respondentu visā pasaulē, tostarp, 24 tūkstošus no Krievijas.

Полиция Великобритании - Sputnik Latvija
Lielbritānijas policija aicina darbā latviešus

"Laika posmā no 2014. gada Krievija pacēlusies no 30. uz 25. vietu pēc pievilcības migrantu vidū, apsteidzot Īriju, Poliju un Čehiju, savukārt Maskava — no 48. uz 37. vietu, apsteidzot Seulu un Helsinkus," teikts pētījumā.

Kā darba vieta Krievija galvenokārt populāra kļuvusi vairāku NVS dalībvalstu iedzīvotājiem, tostarp, Uzbekistāna, Kazahstāna, Kirgīzija, taču tās pievilcību augsti novērtējuši respondenti no Turcijas, Serbijas un Bulgārijas. Valstu desmitniekā, kuru iedzīvotāji vēlētos atrast sev darbu Krievijā, iekļuvusi arī Latvija.

Viens no visticamākajiem Krievijas pievilcības faktoriem NVS valstu iedzīvotājiem ir zemais bezdarba līmenis, kurš ne tikai vienkāršojis darba meklējumus, bet arī veicinājis algu un kā rezultātā arī ienākumu pieaugumu. Pateicoties tam Krievija piesaista kaimiņvalstu pilsoņus, kur mazā ekonomikas apjoma dēļ cilvēkiem ir mazāk iespēju, savukārt stipras kultūras saiknes var vienkāršot pārcelšanos lielākajam krieviski runājošajam migrantu skaitam, skaidro pētījuma autori.

Darba birža - Sputnik Latvija
Ekonomists: Latvija drīzumā varēs piesaistīt bezdarbniekus no ES

Vēl viens pievilcības faktors ir tehnoloģiju sektors, kurš lielākoties koncentrējas Maskavā un tās apkaimē. Tādu pašmāju kompāniju reputācija kā Yandex, Mail.Ru un Kasperky Lab ir salīdzināma ar starptautiskiem tehnoloģiju milžiem, piemēram, Google un Facebook.

"Taču tehnoloģiju sektors nebūt nav vienīgais faktors. Pilsētas transporta sistēmas, liels skaits vaļasprieka pavadīšanas iespēju un valsts kultūras centra statuss piesaista galvaspilsētā dažādu nozaru kompānijas, tostarp, startapus," noslēdz eksperti.    

Ziņu lente
0