Politika

Saeima atteikusies aizliegt priekšvēlēšanu aģitāciju krievu valodā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas politiķi un partijas var organizēt priekšvēlēšanu aģitāciju mazākumtautību valodās.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Latvijas Saeima 21. jūnija sēdē noraidīja Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK ierosinātos grozījumus likumā par priekšvēlēšanu aģitāciju, kuri aizliedza aģitēt jebkurā valodā, izņemot valsts valodu, vēsta Mixnews.

Nacionālās apvienības deputāti piedāvātie grozījumi paredzēja sodīt politiķus un partijas, kuru aģitācija nenorit latviešu valodā un piespriest naudas sodu 100-700 eiro apmērā fiziskām personām un 500-5000 eiro apmērā juridiskām personām. 

Nacionālais bloks piedāvā aizliegt aģitāciju citās valodās ne tikai pirms Saeimas vēlēšanām, bet arī pirms pašvaldību vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kā arī pirms referendumiem un kampaņām likumu ierosināšanai.

Армандс Краузе - Sputnik Latvija
Politika
Armands Krauze: aģitācijas aizliegums krievu valodā izlīdzina politiķu izredzes

Partijas pārstāvji pauda pārliecību, ka piedāvātie grozījumi palielināšot nepieciešamību vēlētājiem apgūt latviešu valodu. Turklāt, pēc Nacionālās apvienības domām, jaunās normas veicinātu mazākumtautību iekļaušanos latviešu valodas telpā, tādējādi nodrošinot sabiedrības saliedētību.

Latvijas politiķu attieksme pret Nacionālās apvienības iniciatīvu bija neviennozīmīga. Piemēram, "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens paziņoja, ka partija atbalsta koalīcijas partnera piedāvājumu, bet Zaļo un zemnieku savienība bija noskaņota skeptiski. ZZS saista Nacionālās apvienības aktivitāti ar nepārdomātiem priekšvēlēšanu lēmumiem.

Opozīcija kritizēja grozījumus, norādot, ka aizliegums aģitēt jebkurā valodā, izņemot valsts valodu, ierobežos krievvalodīgā elektorāta piekļuvi partijām, kuras ikdienā biežāk saziņas latviski.

Ziņu lente
0