Mitrofanovs par Gapoņenko lietu: policija nevar atzīt, ka "izgāzusies"

© Sputnik / Sergey MelkonovМирослав Митрофанов выступает на первомайской демонстрации Штаба защитников русских школ в Риге
Мирослав Митрофанов выступает на первомайской демонстрации Штаба защитников русских школ в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs uzskata, ka Aleksandra Gapoņenko lieta varētu ieinteresēt Rietumus.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs uzskata, ka lēmums pagarināt krievu skolu aizstāvja Aleksandra Gapoņenko arestu vēl uz diviem mēnešiem varētu ieinteresēt starptautisko sabiedrību.

"Kā noprotu, Drošības policija pieļāvusi tādu brāķi darbā pie Gapoņenko lietas, ka tagad viņi vienkārši baidās viņu (Gapoņenko – red.) palaist brīvībā. Vēl vairāk viņi nevēlas, lai viņš pastāstītu, kādi "noziegumi" viņam uzvelti. Lai arī latviešu vēlētāju konservatīvais vairākums priecājās par represijām pret krievu politiķiem, tomēr pat represiju mīļotājiem vajadzīgi Gapoņenko vainas pierādījumi. Policijai to nav. Un atzīt, ka ir "izgāzušies", viņi nevar," – uzsvēra Mitrofanovs RIA Novosti.

Пикет в Таллинне в поддержку политзаключенных Европы - Sputnik Latvija
Tallinā aizritējis pikets sirdsapziņas gūstekņu atbalstam

Viņš pauda uzskatu, ka situācijai jāpievērš starptautiskās sabiedrības uzmanība.

"Agri vai vēlu Drošības policijai nāksies izskaidrot savu rīcību un iesniegt vismaz kaut kādus argumentus par labu Aleksandra vainai. Šajos apstākļos svarīgi ir nepieļaut spiediena pastiprināšanos pret arestēto. Mēs turpināsim darbu ar advokātiem un informēsim starptautiskās tiesībsargājošās organizācijas par Latvijas vienīgā politiskā ieslodzītā stāvokli. Aleksandra Gapoņenko atbrīvošana un reabilitācija kļūst par starptautiskās sabiedrības lietu," – teica Mitrofanovs.

Latvijas Drošības policija ierosināja krimināllietu pēc Vislatvijas vecāku sapulces 31. martā, kuras dalībnieki iebilda pret skolu izglītības pāreju pie mācībām latviešu valodā. Kārtības sargi informēja, ka lieta ierosināta saskaņā ar "pretvalstiska nozieguma" un citu krimināli sodāmu darbību pazīmēm.

Divi pasākuma dalībnieki, Gapoņenko un Vladimirs Lindermans, tika apsūdzēti par darbībām pret valsti un arestēti. 21. maijā Lindermans tika atbrīvots, bet Gapoņenko aresta termiņš ir pagarināts. Aprīļa beigās sūdzība par viņa arestu tika noraidīta. Iepriekš akcija Gapoņenko atbalstam notika pie Latvijas vēstniecībām vismaz 15 pasaules valstīs, kuru vidū bija Beļģija, Vācija, Lielbritānija, Itālija, Igaunija, Lietuva, Indija un Krievija.

Ziņu lente
0