Bernis: ABLV Bank sagrauta, reputācija sabojāta – kādam par to ir jāatbild

© Sputnik / Sergey MelkonovРаботники банка ABLV собрались вместе для прощальной фотографии
Работники банка ABLV собрались вместе для прощальной фотографии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visi, kas bija iesaistīti ABLV Bank iznīcināšanā, nepaliks nesodīti, pārliecināts Ernests Bernis.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. Visi iesaistītie atbildēs par ABLV Bank slēgšanu, paziņoja radio Baltkom ēterā bankas līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

"Es ticu, ka par visu dzīvē nākas maksāt. Agri vai vēlu. Sagrauta organizācija, kas strādājusi 25 gadus. Vairāk nekā 900 cilvēku karjera tika aptraipīta, viņi palikuši bez prēmijām un uzkrājumiem. Bijušie darbinieki spiesti meklēt darbu ārzemēs – jau desmitiem cilvēku aizbraukuši. Netiks uzbūvēts Mūsdienīgās mākslas muzejs, pārtraucis darbu labdarības fonds. Daudz cilvēku cietuši. Agri vai vēlu – vai nu likuma, vai arī Dieva priekšā par to atbildēs tas, kurš to veicinājis," — citē Berņa vārdus Mixnews.lv.

Finansists uzsvēra, ka viņa reputācija netiks atjaunota, kamēr visi bankas klienti nesaņems savu naudu.

"Reputācija sabojāta, mēs ar Oļegu Fiļu nevaram strādāt banku jomā. Morāli to visu pārdzīvot ir ļoti grūti," — atzinās Bernis. Pēc viņa sacītā, Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičš steidzami devās atvaļinājumā pēc paziņojumiem par sankcijām attiecībā pret ABLV.

"Rimšēvičs aizbraucis nākamajā dienā. Mēs uzturējām ciešus sakarus ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāju Putniņu, sazvanījāmies ar finanšu ministri, es skaidroju viņai situāciju. No paziņām zvanīja nedaudzie. Domāju, ka viņiem bija šoks un bailes," — pastāstīja Bernis.

Atgādināsim, ka 13. februārī ASV Finanšu ministrijas struktūra Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas banku ABLV par naudas atmazgāšanu un ieteica bloķēt tās korespondētājkontus dolāros. Turklāt FinCEN norādīja, ka ABLV uzpirkusi ierēdņus. Banka apsūdzības raksturoja kā kliedzošus apmelojumus.

Евро - Sputnik Latvija
West Kredit vadītājs pastāstīja, kad tiks slēgtas Finanšu ministrijas "solītās" bankas

26. februārī akcionāru ārkārtas sēdē ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju. Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tās likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

Šī gada maijā ABLV Bank un tās lielākie akcionāri iesniedza Eiropas Savienības tiesā prasības pret ECB un Vienoto noregulējuma valdi (VNV). Prasībās tika minēti šo struktūru pārkāpumi, kas pieļauti attiecībā pret banku, — pilnvaru pārsniegšana, līdzvērtības un vienādas attieksmes principu neievērošana un citi. Tāpat prasībās tiek uzskaitīti nopietni iebildumi pret to, kā tika pieņemti lēmumi attiecībā pret banku.

Ziņu lente
0