Vējonis apšauba ASV iespējas garantēt Latvijas drošību

© Foto : kam.ltВоздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото
Воздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa nevar paļauties tikai uz ASV drošības jautājumos, uzskata Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Eiropa ir sākusi saprast, ka aizsardzības jomā nevar paļauties tikai uz ASV, tai jādara viss iespējamais, lai garantētu savu drošību, pauda Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, atklājot diskusiju par izaicinājumiem, ar to NATO nākas sastapties šogad, vēsta rus.tvnet.lv.

Starp minētajiem izaicinājumiem viņš atzīmēja nestabilitāti alianses dienvidos, Sīrijā un Ziemeļamerikā, kā arī austrumos, kur Krievija audzē savas aizsardzības spējas. Vienlaikus Tālajos Austrumos aug Ķīnas ekonomiskā un militārā ietekme.

Pēc Vējoņa domām, apdraudēta ir arī Rietumu vienotība, un nepieciešams nostiprināt tā saucamo maigo (nemilitāro) drošību (soft security), kas ietver cīņu ar hibrīddraudiem.

Faktiski Latvijas prezidents atkārtoja Vācijas kancleres Angelas Merkeles tēzi. Viņa uzsvēra, ka Eiropa vairs nevar paļauties uz ASV aizsardzību.

"Pagājuši laiki, kad ASV vienkārši aizsargāja mūs. Tāpēc Eiropai ir jāsaņem savs liktenis pašai savās rokās, un tas ir mūsu uzdevums nākotnei," – paziņoja Merkele pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps informēja par ASV izstāšanos no kodoldarījuma ar Irānu. Iepriekš pret šo lēmumu iebilda Vašingtonas tradicionālie sabiedrotie Eiropā.

Ziņu lente
0