Saeimā atbalstīts krievu valodas aizliegums privātajās augstskolās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc 2019. gada 1. janvāra studenti Latvijā varētu zaudēt tiesības mācīties krievu valodā.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisija atbalstījusi Augstskolu likuma grozījumus, kuri paredz aizliegumu studēt krievu valodā privātajās augstskolās un koledžās, vēsta Mixnews.lv.

Pašreizējais likums nosaka, ka valodā, kas neatbilst Augstskolu likuma prasībām, ļauts studēt programmās, kurās tas nepieciešams mācību mērķu sasniegšanai (valodas un kultūras programmas). Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesaka augstskolām un koledžām pārtraukt studentu uzņemšanu šajās mācību programmās pēc 2019. gada 1. janvāra. Grozījumi jāapstiprina Saeimā.

Первомайская демонстрация Штаба защитников русских школ в Риге - Sputnik Latvija
Nākamais likums – dzemdēt uzreiz latviešus: kāpēc krievvalodīgie iziet ielās

Savu ierosinājumu IZM skaidro ar to, ka, ņemot vērā Izglītības likuma grozījumus sakarā ar mācību programmu īstenošanu vidējās izglītības posmā ir jānosaka konkrētas prasības mācību programmu valodām augstskolās un koledžās. Tā kā valsts regulē mācību programmu realizācijas kritērijus un to akreditācijas kritērijus, tai ir tiesības noteikt programmu valodas, uzskata IZM.

Līdz šim Augstskolu likums noteica valodu lietojumu tikai valsts augstskolās, taču augstākā izglītība ir valsts deleģēta funkcija, tātas pašas izmaiņas, pēc IZM domām, nepieciešamas arī privātajās augstskolās.

Studijas augstskolās vēl joprojām būs iespējamas vienā no ES valodām. Latvijas valsts augstskolās studijas ES valodās iespējamas tikai atsevišķos gadījumos — ārvalstu studentiem programmās, ko paredz starptautiskās sadarbības līgumi. Pie tam ārvalstu studenti obligāti apgūst latviešu valodu, ja studijas ilgst vairāk nekā sešus mēnešus.

Aizvadītajā gadā privātajās augstskolās krievu valodā mācījās aptuveni trešā daļa studentu.    

Ziņu lente
0