ABLV Bank pastāstīja, cik samaksās likvidatoriem

© Sputnik / Sergey MelkonovABLV Bank
ABLV Bank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ABLV Bank akcionāru sapulce noteikusi likvidatoru atalgojuma apmēru.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. ABLV Bank likvidatori saņems 22 tūkstošus eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas; šajā summā nav iekļauti procenti par pašlikvidācijas procesā veiktajiem darījumiem, vēsta Dienas Bizness.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atbalstīja ABLV Bank pašlikvidācijas procesu un apstiprināja visus četrus bankas piedāvātos likvidatorus. To starpā ir zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, nekustamo īpašumu un finanšu eksperts Andris Kovaļčuks, zvērināta advokāte, Sorainen biroja Latvijā vadošā partnere Eva Berlaus un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs. Procesā plānots iesaistīts starptautisko audita kompāniju Ernst & Young.

ABLV Bank sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Artūrs Eglītis informēja, ka zvērinātajiem advokātiem Elvim Vēberam un Evai Berlaus noteikta stundas likme, taču kopējā atalgojuma summa nevar pārsniegt 22 tūkstošus eiro mēnesī, savukārt likvidatoru Andra Kovaļčuka un Arvīda Kostomārova atalgojums noteikts 22 tūkstošu eiro apmērā.

"Tā ir mēneša maksa pirms nodokļu nomaksas, neparedzot nekādus procentu maksājumus vai koeficientus par piesaistītajiem naudas līdzekļiem, aktīvu pārdošanu vai citiem darījumiem," — precizēja Eglītis.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam atalgojumu ABLV Bank likvidatoriem noteica bankas akcionāru sapulce.

Atgādināsim, ka 13. februārī ASV Finanšu ministrijas struktūra Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas banku ABLV par naudas atmazgāšanu un ieteica bloķēt tās korespondētājkontus dolāros. Turklāt FinCEN norādīja, ka ABLV uzpirkusi ierēdņus. Banka apsūdzības raksturoja kā kliedzošus apmelojumus.

Bankas ABLV darbinieki sapulcējušies atvadu fotogrāfijai - Sputnik Latvija
Bloomberg: Latvijas naudasvads tiek slēgts

26. februārī akcionāru ārkārtas sēdē ABLV Bank pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju.

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tās likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

Šī gada maijā ABLV Bank un tās lielākie akcionāri iesniedza Eiropas Savienības tiesā prasības pret ECB un Vienoto noregulējuma valdi (VNV). Prasībās tika minēti šo struktūru pārkāpumi, kas pieļauti attiecībā pret banku, — pilnvaru pārsniegšana, līdzvērtības un vienādas attieksmes principu neievērošana un citi. Tāpat prasībās tiek uzskaitīti nopietni iebildumi pret to, kā tika pieņemti lēmumi attiecībā pret banku.    

Ziņu lente
0