Baltijas valstīs pieaug narkotiku lietošana

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasNarkotikas
Narkotikas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz to, ka Latvijā no narkotiku pārdozēšanas mirst mazāk cilvēku, nekā citās Baltijas valstīs, šeit ir augsti narkotisko vielu lietošanas rādītāji.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Eiropas Narkotiku un narkomānijas monitoringa centrs (EMCDDA) publicēja ikgadējo atskaiti par narkotisko vielu izplatību Eiropas Savienībā, Turcijā un Norvēģijā. Latvijā, Lietuvā un Igaunijā palielinās narkotiku atkarīgo skaits un biežāki kļuvuši pārdozēšanas izraisīti nāves gadījumi.

Kopumā Latvijā 2015. un 2016. gadā no narkotiku pārdozēšanas nomira 36 cilvēki. Šajā pašā laika posmā Lietuvā un Igaunijā attiecīgi nomira 224 un 202 cilvēki.

Marihuānas zīmējums uz sienas - Sputnik Latvija
Katrs septītais jaunietis Latvijā lieto marihuānu

Par populārākajām narkotikām Latvijā kļuvušas kaņepes, kokaīns, metamfetamīns un amfetamīns, liecina konfiskāciju statistika. Lietuvā izvēlas kaņepes, heroīnu, ekstazī un metamfetamīnu, Igaunijā — kaņepes, amfetamīnu, ekstazī un metamfetamīnu.

2017. gadā Latvijā gandrīz 13% valstī dzīvojošo vecumā no 15 līdz 34 gadiem lietojuši narkotikas, Igaunijā tādu ir gandrīz 20%, Lietuvā — 8%. Pēc diagnosticēto HIV infekciju skaita, Latvija arī ieņem otro vietu: 62 gadījumi 2016. gadā. Lietuvā reģistrēti 83 HIV inficētie, Igaunijā — 30.

Ja Latvijā un Igaunijā HIV inficēto skaits samazinās, tad Lietuvā no 2014. līdz 2016. gadam tas palielinājies. vairāk nekā divas reizes, no 38 līdz 83.

Ziņojuma autori ceļ trauksmi: Eiropā pieaug gan kokaīna lietošana, gan konfiskācija. Ja 2015. gadā tika ziņots par 89 tūkstošiem šo narkotiku konfiskācijas gadījumiem, tad 2016. gadā tie bija jau 98 tūkstoši. Jaunākie narkotiku atlieku pētījumi sadzīves atkritumos liecina, ka no 2015. līdz 2017. gadam 26 no 31 pilsētas palielinājies kokaīna atlieku apjoms.

"Saskaņā ar jaunākās atskaites secinājumiem, redzams, ka Eiropa cieš no kokaīna ražošanas pieauguma sekām Latīņamerikā," atzīmēts ziņojumā.    

Ziņu lente
0